Onderzoek VEH: Vaklieden betrouwbaarder dan dienstverleners

0

Grofweg de helft van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in vakmensen voor hun huis, zoals loodgieters en elektriciens. Makelaars, hypotheekadviseurs en banken komen er daarentegen bekaaid vanaf, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.
De vereniging vergeleek 26 beroepsgroepen op het vertrouwen dat ze genieten onder de Nederlandse bevolking. Verplegend personeel behaalde de hoogste score: 77% van de Nederlanders vertrouwt de ‘handen aan het bed’. De tweede en derde plek zijn voor respectievelijk de huisarts (69%) en basisschoolleerkrachten (61%). Onderaan de lijst bungelen politici (6%) en corporatiedirecteuren. Een schamele 3% zegt de beheerders van huurwoningen nog te vertrouwen.

De beroepsgroepen waarmee de huiseigenaar te maken heeft, scoren beter. Als ze met hun handen werken tenminste. 46% tot 52% van de bevolking heeft veel vertrouwen in elektriciens, loodgieters, hoveniers, timmermannen en cv-monteurs. Een stuk lager scoren adviseurs als makelaars (11%), hypotheekadviseurs (8%), bankiers (7%) en verzekeraars (6%).

Waar voor je geld?
Op de vraag aan de Nederlandse bevolking in welke mate beroepsgroepen in de woningmarkt waar voor hun geld bieden, scoren ook vakmensen als elektriciens, cv-monteurs, timmermannen, loodgieters, hoveniers en schilders het hoogst. Hun score ligt bij deze vraag tussen de 43% en 47%. Klusjesmannen, glazenwassers, schoorsteenvegers en aannemer komen wat lager uit: tussen de 31 % en 37 %. Het laagst scoren de notarissen (17%), hypotheekadviseurs (9%) en makelaars (9%).

Ervaring
Als dezelfde vraag wordt gesteld aan mensen die de afgelopen twaalf maanden ervaring hebben opgedaan met een of meer beroepsgroepen, wordt het beeld positiever. Timmermannen en hoveniers vormen met een score van 63% de kopgroep. Een drietal beroepsgroepen blijft in waardering achter: notarissen (19%), hypotheekadviseurs (16%) en makelaars (13%).

Het onderzoek is eind 2014 uitgevoerd door GFK. Het betrof een representatieve steekproef onder 666 Nederlanders van achttien jaar en ouder.

 

https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2015/562683-vaklieden-betrouwbaarder-dan-dienstverleners/

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?