JLL: Winkelhuurprijzen dalen voor vijfde opeenvolgende jaar

0

Uit onderzoek van JLL blijkt dat de winkelhuurprijzen in 2014 – net als in de vier jaar ervoor – zijn gedaald. Voor dit jaarlijkse onderzoek zijn 75 gemeenten en 185 winkelstraten geanalyseerd en daaruit blijkt dat de winkelhuurprijzen het afgelopen jaar zijn gedaald met gemiddeld 2,52 procent (niet gecorrigeerd voor inflatie).
Consumentenbestedingen blijven achter en er is slechts een selecte groep retailers met uitbreidingsplannen. Over het algemeen is er sprake van een dalende vraag naar A1-winkelruimte. Dit is goed zichtbaar in middelgrote en kleine steden. Ook grotere steden worden steeds vaker met deze ontwikkeling geconfronteerd. Alleen de beste binnensteden en winkelstraten onttrekken zich aan deze trend.

In totaal is in 18 van de 185 winkelstraten de huurprijs gestegen. Winkelstraten waar de tophuur van solitaire winkelunits is gestegen, hebben op de juiste manier ingespeeld op de wensen van retailers. Deze winkelstraten profiteren onder meer van de aantrekkingskracht die ze hebben vanwege al aanwezige (inter)nationale retailers. De winkelstraat met de sterkste huurprijsstijging, het Rokin in Amsterdam (+24%), heeft deze stijging te danken aan de dubbelzijdige bewinkeling met de Kalverstraat, de toekomstige metrohalte en de aangekondigde komst van Marks & Spencer.

De drie winkelstraten die de grootste stijging laten zien zijn:

  • Rokin in Amsterdam – € 1.150 per m2 per jaar (+24%)
  • Maastrichter Burgstraat in Maastricht – € 1.200 per m2 per jaar (+14%)
  • Leidsestraat in Amsterdam – € 2.250 per m2 per jaar (+10%)

De verschillen tussen het topsegment met de beste winkelstraten en het midden- en lager segment worden groter. Zo is er een sterke daling – net als voorgaande jaren – van de tophuurprijzen van straten in de middelgrote en kleine steden in demografische krimpregio’s in Overijssel, Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg. Gezien de toegenomen leegstand binnen dergelijke steden lijkt aan deze ontwikkeling nog geen einde te komen mits marktpartijen, waaronder ook gemeenten, ingrijpen.

De tophuren (per m² per jaar) van de zes belangrijkste Nederlandse A1-winkellocaties zijn:

  • Kalverstraat in Amsterdam – € 2.950
  • Beursplein in Rotterdam – € 1.800
  • Grote Staat in Maastricht – € 1.650
  • Lange Elisabethstraat in Utrecht – € 1.650
  • Spuistraat in Den Haag – € 1.400
  • Demer in Eindhoven – € 1.400

 

http://www.jll.nl/netherlands/nl-nl/nieuws/716/winkelhuurprijzen-dalen-voor-vijfde-opeenvolgende-jaar-volgens-onderzoek-van-JLL

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?