NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO nemen voortouw bij Europese taxatiestandaard

0

De brancheorganisaties NVM en VBO Makelaar en de beroepsorganisatie VastgoedPRO gaan de Europese regels voor taxaties van vastgoed hanteren. De drie organisaties zijn om die reden lid van TEGoVA, de ontwikkelaar en beheerder van de European Valuation Standards (EVS; taxatiestandaarden). Dit lidmaatschap helpt taxateurs bij hun aansluiting op de internationale standaard EVS.
Dat VastgoedPRO, VBO Makelaar en NVM zich committeren aan de Europese standaard is van groot belang voor de drie organisaties. EVS wordt namelijk de norm in taxatieland. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) geeft de voorkeur aan EVS boven andere standaarden zoals de IVS.

Blue Book
Om hun lidmaatschap kracht bij te zetten hebben de drie vastgoedorganisaties het zogeheten Blue Book van TEGoVA vertaald in het Nederlands. In dit Blue Book wordt de Europese taxatiestandaard beschreven. TEGoVA stelt Europese standaarden vast voor de taxatiepraktijk, voor onderwijs en kwalificaties en ethische regels voor taxateurs door middel van haar Europese Taxatiestandaarden, minimum opleidingseisen en de regeling Recognised European Valuer. Deze standaarden worden naar verwachting steeds vaker toegepast, onder meer doordat het Platform Taxateurs en Accountants (PTA) ernaar verwijst en de drie brancheorganisaties de titel Recognised European Valuator (REV) namens TEGoVA verlenen. Om deze titel te kunnen verwerven is kennis van de EVS een voorwaarde.

REV-taxateurs
Opdrachtgevers zullen in Nederland in toenemende mate gebruik moeten maken van REV-taxateurs commercieel vastgoed, die voor hun taxatierapporten de European Valuation Standards (EVS) hanteren. Banken, accountants, institu-tionele beleggers, projectontwikkelaars en andere belanghebbenden krijgen daardoor meer keuze in internationaal erkende normen voor waardebepaling.
De drie brancheorganisaties trekken gezamenlijk op in het REV-traject, aangezien er voor één REV-titel is gekozen in Nederland.

Uniformiteit
Met de EVS-standaarden richt TEGoVA zich op uniformiteit in taxaties en taxatierapporten, educatie en integriteit. Commercieel vastgoed kan worden gewaardeerd volgens de EVS 2012 en andere internationale standaarden, waaronder die van het Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS). Als er echter een conflict over de toepassing van standaarden bestaat, dan gaat de EVS vóór. Dat de ECB bij een conflict de EVS prevaleert boven IVS (RICS), is een groot compliment voor TEGoVA en haar decennialange voortrekkersrol bij de ontwikkeling van een Europese taxatiestandaard.
Bovendien hebben NVM, VBO Makelaar en VastgoedPRO geconstateerd dat de Mortage Credit Directive (MCD) in aantocht is. Met ingang van 1 januari 2016 gaat deze richtlijn ook in Nederland in. In de MCD is de EVS als belangrijkste waarderingsgrondslag genoemd. Om die reden is het Blue Book vertaald, opdat leden taxateurs in Nederland zich nu actief kunnen gaan voorbereiden op deze nieuwe wetgeving.

 

http://www.vbomakelaar.nl/nieuwsberichten/persberichten/2014/nvm-vbo-makelaar-en-vastgoedpro-nemen-voortouw-bij-europese-taxatiestandaard

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?