DTZ: Nederlandse kantoren- en bedrijfsruimtemarkten geven positief signaal

0

“In 2014 is 1,06 miljoen vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Dat is een stijging van 1,2% ten opzichte van het jaar ervoor. De grootste transacties vinden we terug in Amsterdam en Utrecht”, aldus Jeroen de Bruijn, voorzitter Dagelijks Bestuur van DTZ Zadelhoff. Eind dit jaar wordt 8,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur of te koop aangeboden. Op de bedrijfsruimtemarkt werden aanzienlijk meer vierkante meters opgenomen en steeg de opname met 14%. DTZ Zadelhoff geeft met de landelijke factsheets een geactualiseerd beeld van de cijfers op het gebied van aanbod en opname, zowel voor de Nederlandse kantoren- als bedrijfsruimtemarkt.

“Hoewel de landelijke kantooropname licht is gestegen, zijn er regionale verschillen zichtbaar”, zegt Jeroen de Bruijn. “De opname in de regio Amsterdam was 24% hoger dan vorig jaar en beslaat daarmee 26% van de totale Nederlandse opname van kantoorruimte.” De regio’s Rotterdam (+5,5%) en Utrecht (+9,2%) noteerden ook een positieve opnameontwikkeling. In de regio Den Haag was na de opleving van de kantooropname in 2013 sprake van een fors lager opnameniveau (-36%). Hiermee ligt de opname in de regio Den Haag circa 20% onder het vijfjaargemiddelde.

De Bruijn: “De grootste transactie kwam voor rekening van ING in Amsterdam waar het 24.500 vierkante meter huurde aan de Haarlerbergweg, gevolgd door de aanhuur van 18.000 vierkante meter door Bol.com op Papendorp in Utrecht. De top 3 wordt gecompleteerd door Calvin Klein met een kantoorgebouw in de Amsterdamse Houthavens van 13.000 vierkante meter.”

Ondanks een stabiel aanbod is de leegstand van kantoorruimte wel verder toegenomen met 0,3 procentpunt naar 16,0%. Dit geeft aan dat er meer aanbod daadwerkelijk fysiek leeg is komen te staan. De leegstandspercentages zijn vooral hoog in de randgemeenten (o.a. Capelle a/d IJssel, Amstelveen, Son en Breugel, Nieuwegein, Rijswijk en Zoetermeer). De Bruijn: “Kantoorgebruikers kiezen veel nadrukkelijker de kernsteden. Dat is te verklaren doordat in deze steden ruimte beschikbaar is en (centrale) locaties in deze steden levendig zijn en meer geschikt voor het kantoor als ontmoetingsplek. De tendens dat deze locaties een grotere aantrekkingskracht hebben zet zich voort.”

Onttrekkingen
“Er zijn in 2014 meerdere voorbeelden waarbij kantoorruimte aan het aanbod is onttrokken om te worden herontwikkeld naar een andere functie”, vervolgt De Bruijn. Zo is een gebouw van TU Delft van 15.000 vierkante meter getransformeerd naar 665 studentenwoningen en 2.500 vierkante meter commerciële voorzieningen. Ook is een gebouw van 10.500 vierkante meter aan de Eendrachtskade in Groningen getransformeerd naar jongerenhuisvesting. Dat hierdoor ook weer waarde wordt toegevoegd blijkt bijvoorbeeld uit de aankoop door Bouwfonds van het voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit. Dit gebouw is inmiddels herontwikkeld tot studentenhuisvesting en als woningbelegging aangekocht.

Bedrijfsruimtemarkt
De grootste gebruikerstransactie in 2014 op de bedrijfsruimtemarkt is de bouw van een nieuw, zeer grootschalig DC op de Maasvlakte door Nippon Express. Daarna komt Tesla met de aanhuur van bijna 50.000 vierkante meter in Tilburg ten behoeve van de Europese assemblage en de top 3 wordt aangevuld door Kuehne + Nagel dat 48.000 vierkante meter huurde.

Op de bedrijfsruimtemarkt is het beschikbare aanbod stabiel gebleven met 9,6 miljoen vierkante meter. Het opnameniveau komt met 2,7 miljoen vierkante meter 14% hoger uit dan een jaar eerder. De Bruijn: “Deze toename wordt vooral veroorzaakt door logistieke dienstverleners die tussen de Rotterdamse haven en het achterland van België en Duitsland distributiecentra betrokken. Doordat het aanbod van kwalitatief hoogwaardig logistiek vastgoed hier schaars is, vindt veel van deze dynamiek plaats in nieuw ontwikkelde distributiecentra. Hoewel de opname is gestegen, neemt door deze nieuwbouw het aanbod niet af.”

De landelijke factsheets voor zowel kantoor- als bedrijfsruimte zijn nu te downloaden, klik hier

. De regionale factsheets met daarin de verschillende regio’s in Nederland worden gepubliceerd op maandag 12 januari.

 

http://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2014/q4-2014/nieuwsberichten-uit-het-vierde-kwartaal-van-2014/nederlandse-kantoren-en-bedrijfsruimtemarkten-geven-positief-signaal

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?