Nominatie TivoliVredenburg en NMM voor Mies van der Rohe Award

0

Het door Heijmans gerealiseerde TivoliVredenburg in Utrecht en het Nationaal Militair Museum in Soesterberg zijn genomineerd voor de Mies van der Rohe Award. Dit is een prestigieuze architectuurprijs waarmee de Europese Unie en de Mies van der Rohe Stichting de beste eigentijdse architectuur onderscheiden en aandacht besteden aan nieuwe ideeën en technologieën van Europese professionals. In de ruim 25-jarige geschiedenis is de award één keer toegekend aan een project van Nederlandse makelij. Tussen de in totaal 420 genomineerde projecten bevinden zich dit jaar 21 projecten van Nederlandse komaf. Eind januari 2015 wordt de shortlist, met daarop zes projecten, bekend gemaakt.

TivoliVredenburg
Het nieuwe TivoliVredenburg werd afgelopen zomer geopend en in gebruik genomen. Het complex dat midden in het centrum van Utrecht ligt, heeft afzonderlijke herkenbare biotopen voor verschillende muzieksoorten. Opvallend zijn de karakteristieke stippen op de gevel. Deze volgen in horizontale lijn de melodie van ‘What a wonderful world’ van Louis Armstrong, een van de oudste jazznummers. Architectuurstudio Herman Hertzberger, Jo Coenen, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, en NL architects zijn verantwoordelijk voor het prachtige ontwerp van het gebouw en de verschillende zalen.

Nationaal Militair Museum
Met een dak van 110 bij 250 meter is het Nationaal Militair Museum in Soesterberg een echte eye-cather. De constructie van het museum is geïnspireerd op de constructie van baileybruggen. Hierin zijn alle benodigde installaties weggewerkt. Het dak van vier meter hoog overkapt binnenruimtes, maar beschermt ook vliegtuigen die in de buitenlucht staan. Het museum is ontworpen door Claus Van Wageningen Architecten.

 

http://www.heijmans.nl/nl/nieuws/tivolivredenburg-en-nmm-genomineerd-voor-mies-van-der-rohe-award/

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?