ING Woonbericht: Starter spaart gemiddeld 410 euro per maand voor aankoop van nieuwe woning

0

Twee derde van de starters is op dit moment aan het sparen voor de aankoop van een eigen woning. Gemiddeld sparen zij 410 euro per maand en in totaal 23.232 euro voor de nieuwe woning. Een kwart van de starters heeft er langer dan 5 jaar over gedaan om dit bedrag bij elkaar te sparen. Vier op de tien ondervraagden heeft dit bedrag binnen 1 tot 3 jaar gespaard. Dit blijkt uit het ING WoonBericht. Aflossen is ook dit jaar onverminderd populair onder koopwoningbezitters. Dit jaar is er bij ING tot 1 december 28% meer tussentijds afgelost ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vertrouwen blijft ruim boven neutraal
Het vertrouwen van potentiele starters en koopwoningbezitters in de woningmarkt blijft vrij stabiel. In het vierde kwartaal van 2014 blijft de ING WoonIndex ruim boven de neutrale stand van 100 en kwam uit op 116. Dennis Noordervliet, directeur Hypotheken bij de ING: “Zowel koopwoningbezitters als starters vinden het nog steeds een zeer gunstige periode om nu een huis te kopen. Onder starters is het vertrouwen door de gedaalde huizenprijzen en de lage hypotheekrente gestegen tot historische hoogte. Wel maakt een toenemend aantal respondenten zich zorgen over mogelijke werkloosheid, dit kwartaal is dat 42% versus 37% vorig kwartaal. De daling van de werkloosheid zwakt af. Daarnaast zijn er recent een aantal aankondigen geweest van bedrijven over ontslag van medewerkers. In lijn hiermee maken ook iets meer ondervraagden zich zorgen over hun eigen financiële situatie. Over de crisis maken minder mensen zich zorgen dan vorig kwartaal (40% versus 45%).”

Inleg van eigen middelen voor lagere hypotheek
Twee derde van de starters is op dit moment aan het sparen voor de aankoop van een woning. Ruim de helft (56%) van de starters die op dit moment sparen is van plan tussen de 10.000 en 30.000 euro te sparen voordat zij een huis gaan kopen. Vorig jaar was dit nog 41%. Noordervliet: “Als spaardoel wordt door bijna de helft van de starters aangegeven dat zij het geld willen gebruiken om een lagere hypotheek te nemen bij de aankoop van een eigen woning. Daarmee krijgen zij een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten. Een even groot deel van de ondervraagden spaart het geld voor de inrichting van de woning. Ook wordt het spaargeld veel gebruikt ter financiering van de kosten koper en notariskosten en/of voor de verbouwing van de woning. Gemiddeld geeft men twee verschillende doelen op waarvoor men het spaargeld wil gebruiken.”

Starterslening blijft onverminderd populair maar niet overal mogelijk
Ruim twee derde van de starters is bekend met de starterslening. Noordervliet: “Ruim de helft van de starters is hierin geïnteresseerd maar 8% geeft aan dat er binnen hun gemeente geen mogelijkheden zijn. Een kwart heeft geen interesse in de starterslening omdat men niet meer wil lenen dan de geldverstrekker toestaat.“

Verdere toename tussentijdse aflossingen
Net als in het vorige kwartaal overweegt ruim een kwart van de koopwoningbezitters tussentijds af te lossen op de hypotheek. Een derde heeft inmiddels wel eens tussentijds afgelost. Noordervliet: “In 2013 is er bij ING Nederland 40% meer tussentijds afgelost dan in 2012. Dit jaar zet de stijging verder door en is er tot 1 december 28% meer afgelost ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast verwachten we als gevolg van het afschaffen van de verruimde schenkingsvrijstelling aan het einde jaar nog een sprint. Aflossen blijft ook dit jaar onverminderd populair onder koopwoningbezitters.”

Dennis Noordervliet – directeur Hypotheken bij de ING
In 2013 is er bij ING Nederland 40% meer tussentijds afgelost dan in 2012. Dit jaar zet de stijging verder door en is er tot 1 december 28% meer afgelost ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast verwachten we als gevolg van het afschaffen van de verruimde schenkingsvrijstelling aan het einde jaar nog een sprint. Aflossen blijft ook dit jaar onverminderd populair onder koopwoningbezitters.

 

https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2014/12/ing_woonbericht_starter_spaart_gemiddeld_410_euro_per_maand_voor_aankoop_van_nieuwe_woning.aspx

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?