De Rouwe van CDA: nieuwe hypotheeknormen schadelijk voor woningmarkt

0

Het CDA vindt dat de nieuwe hypotheeknormen die vanaf 1 januari 2015 gaan gelden schadelijk zijn voor de woningmarkt. Net nu de huizenmarkt weer wat opkrabbelt komt het kabinet met nieuwe maatregelen waardoor huizenkopers minder kunnen lenen. De norm voor een lening gaat in één klap met 5 tot 8% naar beneden; het verschil kan afhankelijk van het inkomen oplopen tot vele duizenden euro’s. Deze maatregel is gebaseerd op een advies van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Sander de Rouwe heeft tijdens het vragenuurtje minister Blok (Wonen) hier kritisch over ondervraagd.

De Rouwe: “Er is massief verzet tegen de nieuwe hypotheeknormen die vanaf 1 januari 2015 gaan gelden. Het CDA wil breder kijken dan alleen het Nibud. De bezwaren van alle grote spelers op de woningmarkt, zoals Bouwend Nederland, het MKB, makelaars en andere brancheorganisaties heeft de minister naast zich neergelegd. De woningmarkt is gebaat bij rust en voorspelbaarheid. Door de kritiek van alle andere grote spelers te negeren wordt het herstel van de woningmarkt in de kiem gesmoord.” Het CDA vindt dat het kabinet doorslaat: van teveel schulden naar teveel afknijpen.

De Rouwe riep de minister op om de regeling niet in te laten gaan per 1 januari. “De afgelopen jaren zijn er al veel maatregelen genomen om teveel krediet en teveel schulden tegen te gaan. Nu slaan we door. Het kabinet staat op het punt om een slecht advies over te nemen. Hou op met het korset te strak aan te trekken. Geef jongeren de ruimte om een woning aan te schaffen.”

 

https://www.cda.nl/actueel/toon/de-rouwe-nieuwe-hypotheeknormen-schadelijk-voor-woningmarkt/

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?