CBS: Inflatie daalt licht

0
  • Inflatie in november 1 procent
  • Benzine goedkoper
  • Inflatie in Nederland gelijk aan die in de eurozone

De inflatie is in november gedaald naar 1 procent; in oktober was dit nog 1,1 procent. De daling van de benzineprijs verlaagde de inflatie. Ook in de eurozone is de inflatie in november licht gedaald. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Benzineprijs daalt naar laagste niveau in bijna drie jaar
De lagere inflatie is het gevolg van de daling van de benzineprijs. In november kostte een liter euroloodvrij gemiddeld 1,63 euro, het laagste niveau in bijna drie jaar. Begin oktober 2012 piekte de benzineprijs nog op 1,83 euro. Voor een tankbeurt van 25 liter hoeft nu 5 euro minder betaald te worden.

De daling van de benzineprijs komt voornamelijk door de forse daling van de olieprijs in de afgelopen maanden. Een vat ruwe Brent-olie kostte in november 80 dollar, het laagste niveau in ruim vier jaar. De daling van de benzineprijs werd geremd door de waardevermindering van de euro ten opzichte van de dollar.

Inflatie schommelt rond de 1 procent
De inflatie schommelt het hele jaar al rond de 1 procent. Dit komt omdat een flink aantal producten en diensten waar de consument zijn geld aan uitgeeft niet of nauwelijks in prijs zijn gestegen.

Ook het heerlijk avondje van Sinterklaas pakt daardoor dit jaar voordelig uit. Zo zijn typische sinterklaascadeaus zoals chocolade, boeken, dvd’s, parfum en sieraden goedkoper dan een jaar eerder. Alleen speelgoed en snoep werden duurder.

Inflatie in de eurozone daalt naar 0,3 procent
Om de inflatie tussen de EU-landen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) gebruikt. Een belangrijk verschil met de inflatie volgens de Nederlandse methode is dat de HICP geen rekening houdt met de kosten van de eigen woning.

De Nederlandse inflatie volgens de HICP is in november gedaald naar 0,3 procent. Dat is gelijk aan het gemiddelde in de eurozone. In Duitsland, de grootste economie in de eurozone, is de inflatie hoger dan in Nederland. In Italië is de inflatie iets lager en in Spanje is er al bijna een half jaar sprake van negatieve inflatie. Griekenland kampt al sinds begin 2013 met negatieve inflatie.

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie onder, maar dichtbij, 2 procent ligt. De inflatie in de eurozone ligt al sinds oktober 2013 onder de 1 procent. Vandaag bespreekt de ECB of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden om de inflatie te verhogen.

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-077-pb.htm

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?