ING: Kleinschaligheid is kracht van lokale helden

0

Lokale helden in de winkelstraat concurreren op internet met de hele wereld. Van kleinschaligheid kun je je kracht maken.

Meer dan 1 miljoen pakjes
Sinterklaas shopt meer en meer op internet. Voor het eerst bezorgt PostNL meer dan 1 miljoen pakketten op een dag. Het postbedrijf stelt dat ongeveer 1 op de 7 huishoudens vandaag een bezorger aan de deur krijgt. De komende weken zal PostNL vaker de grens van 1 miljoen bestellingen op een dag overschrijden. Opgeteld met de activiteiten van bedrijven als DHL en UPS is het totaal aantal pakketten nog een stuk groter.

Extra omzet
Online winkels verwachten een extra omzet van 225 miljoen euro tussen 1 november en 5 december door de verkoop van Sinterklaasartikelen en cadeaus. Dat is 45 miljoen euro (47 procent) bovenop de gemiddelde weekomzet van de weken voor de feestdagen, blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org, PostNL en Blauw Research.

Samenwerken
“De aankopen via internet blijven groeien”, zegt Dirk Mulder, sectormanager Food & Retail van ING. “Dat gaat ten koste van de traditionele winkel. De lokale ondernemer kan internet vooral gebruiken om met consumenten te communiceren en ze te informeren. De retailer kan zich onderscheiden met service, persoonlijke aandacht en advies over producten. Bij massaproducten als speelgoed is het niet rendabel om op prijs te concurreren met de grote ketens. Je bokst ook op tegen partijen die schermen met gratis verzending en gratis retouren.” Wie in een niche actief is, heeft op internet meer kans, stelt Mulder. “Ook samenwerking met andere winkeliers in een platform, online en offline, kan de aantrekkingskracht versterken. Een voorbeeld zijn de 9 Straatjes in Amsterdam.”

Zoeken op internet
Retailers die een winkel combineren met een webshop halen gemiddeld 15 procent extra omzet binnen, stelt SEOshop op basis van een enquête onder 250 ondernemers. Alle respondenten gaven aan dat de webwinkel positief bijdraagt aan de verkopen. Dat is ook de ervaring van Bjorn van der Meer van Fairbeans, winkel in fairtrade koffie, thee en chocolade. Fairbeans is een van de finalisten van de ING Lokale Helden Verkiezing 2014. “De winkel vind ik het leukst”, zegt Van der Meer. “Het contact met de klanten is heel prettig. Maar mensen zoeken op internet. Voor de winkel is Leeuwarden mijn markt. Met de webshop bereik ik niet alleen landelijk kopers, maar ook over de grens. Ik krijg bestellingen uit landen als Engeland, Italië en Zwitserland.”

Kleinschaligheid is kracht
De online marketing heeft Van der Meer uitbesteed. “Een bureau zorgt dat ik op internet beter vindbaar ben.” Volgens hem is juist de kleinschaligheid de kracht van de lokale ondernemer. “Mensen herkennen dat ook op internet. Daarin ben je onderscheidend. In mijn geval past het goed bij de fairtrade-filosofie.” De verhouding tussen aankopen in de winkel en via internet is bij Fairbeans ongeveer 70-30, vertelt Van der Meer, die in maart 2014 de deuren opende.

Gunfactor
Je moet uitgaan van je lokale kracht, benadrukt Kees Schafrat van Boekhandel Broekhuis in Enschede, mede-finalist van de Jonge Helden Verkiezing. “Een zwakte én een sterkte is de vaste boekenprijs in Nederland; waar je een titel ook bestelt, de prijs is overal hetzelfde. Daarnaast is het systeem met levering door het Centraal Boekhuis uniek in de wereld. Alle boekverkopers bieden daardoor dezelfde prijs en snelheid. Dan gaat de gunfactor een rol spelen.”

Weet waar je koopt
Volgens Schafrat betaalt zich terug dat zijn winkel zich inspant voor de leefbaarheid van de binnenstad. “We zijn ook initiatiefnemer van de landelijke bewustwordingscampagne Weet waar je koopt. De boekenklanten die wij aan ons weten te binden, begrijpen dat.” Schafrat gelooft in de combinatie van internet en fysieke winkel, zeker sinds hij eerder dit jaar 46.000 titels uit de failliete boedel Polare – het voormalige De Slegte – heeft overgenomen. “Daarmee zijn we ineens een van de grootste antiquariaten van Nederland geworden.”

Echte specialisten
Volgens Mulder van ING is er zeker ruimte voor lokale helden die echte specialisten zijn. “Dan is de consument ook bereid om via internet meer te betalen en er iets langer op te wachten. Zoek ook het contact met de klant, via Facebook, e-mailnieuwsbrieven, acties en speciale koopavonden.”

Handige links
Het consumentengedrag verandert in hoog tempo. Lees meer in het rapport Winkelgebied 2025

 

https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2014/12/in_het_nieuws_kleinschaligheid_is_kracht_van_lokale_helden.aspx

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?