BAM bouwt ‘Huis van de toekomst’ in Berlijn

0

BAM heeft opdracht verworven voor het pps-project ‘Huis van de toekomst’ in Berlijn. Het project wordt gerealiseerd door het Duitse utiliteitsbouwbedrijf BAM Deutschland en facility-management-dochteronderneming BAM Immobilien-Dienstleistungen. Het project omvat de ontwikkeling, de bouw en aansluitend het onderhoud en de exploitatie gedurende een periode van 28 jaar. De contractsom bedraagt circa € 58 miljoen. Het gebouw zal eind 2016 gereed zijn.

Bunnik, 1 december 2014 – BAM heeft opdracht verworven voor het pps-project ‘Huis van de toekomst’ in Berlijn. Het project wordt gerealiseerd door het Duitse utiliteitsbouwbedrijf BAM Deutschland en facility-management-dochteronderneming BAM Immobilien-Dienstleistungen. Het project omvat de ontwikkeling, de bouw en aansluitend het onderhoud en de exploitatie gedurende een periode van 28 jaar. De contractsom bedraagt circa € 58 miljoen. Het gebouw zal eind 2016 gereed zijn.

‘Das Haus der Zukunft’ ligt aan de Spree, naast het (eveneens door BAM Deutschland gebouwde) ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) en in de directe nabijheid van het centraal station van Berlijn. Het gebouw biedt ongeveer 8.000 m² vloeroppervlakte voor bijzondere tentoonstellingen en evenementen. Het ‘Huis van de toekomst’ wil mensen van alle leeftijden motiveren zich te verdiepen in wetenschappelijk onderzoek en toekomstgerelateerde vraagstukken.

Uitgangspunt voor het gunningstraject van dit pps-project vormde het winnende ontwerp van het Berlijnse architectbureau Richter Musikowski. Het ontwerp weerspiegelt de stedelijke omgeving, is uiterst energie- en klimaatvriendelijk en vormt één grote ruimte zonder muren. Het gebouw opent zich door twee grote glasgevels naar twee kanten, waarmee het bezoekers een indrukwekkend panoramisch uitzicht biedt over de stad en de rivier de Spree. Bezoekers kunnen tevens het dak betreden of het vrij toegankelijke restaurant en café bezoeken.

Het energie- en klimaatvriendelijk karakter van het gebouw omvat naast zonthermische en fotovoltaïsche systemen voor opwekking van energie, ook de opslag van zonne-energie in onder meer accu’s. Voor de duurzaamheidscertificering van het gebouw wordt een niveau nagestreefd dat vergelijkbaar is met de gouden standaard van het Duitse evaluatiesysteem voor Duurzaam Bouwen (BNB).

 

http://www.bam.nl/pers/persberichten/bam-bouwt-huis-van-de-toekomst-in-berlijn?vnc=1517d6c6239a1289466acacd96382d20&vnp=1

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?