Gebouw Zeven Provinciën behaalt 3 sterren BREEAM-NL In-Use

0

‘Unieke duurzame prestatie voor bijna 100 jaar oud prestigieus kantoorpand’

Het gebouw de Zeven Provinciën aan het Lange Voorhout in Den Haag is beloond met een 3 sterren BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat. Het gebouw behaalde scores voor het gebouw (Asset) en het beheer. Tijdens de participantenbijeenkomst van de Dutch Green Building Council op donderdag 27 november 2014 reikte DGBC directeur Annemarie van Doorn het certificaat uit aan Vincent van den Putten van CBRE Global Investors en John Schepens van MVGM Kantorenmanagement.

Het gebouw, gebouwd in 1920, is een prestigieus kantoorgebouw gelegen aan een van de bekendste straten van Den Haag, het Lange Voorhout. Het kantoorgebouw ter grootte van 5.232 m2 heeft een zeer representatieve uitstraling met een natuurstenen gevel en wordt gehuurd door notarissen- en advocatenkantoor BarentsKrans. In 2012 is het gebouw volledig gerenoveerd.

Unieke prestatie
In opdracht van het CBRE Dutch Office Fund is MVGM Kantorenmanagement de uitdaging aangegaan om een BREEAM-NL In-Use certificering voor het bijna 100 jaar oude gebouw te behalen. Na een intensief traject waarbij zowel verhuurder als huurder nauw betrokken waren, is een 3 sterren score (Very Good) behaald voor de onderdelen Asset (60,95%) en Beheer (56,40%). Dit is voor Nederland een unieke prestatie gezien de leeftijd van het gebouw.

BREEAM-NL In-Use
John Schepens van MVGM reageert op het behaalde resultaat: “Het was een mooi en intensief proces. De verschillende onderdelen van BREEAM-NL In-Use zetten alle betrokkenen aan het denken over hoe duurzamer en bewuster met het bestaande gebouw om te gaan. Het resultaat heeft ervoor gezorgd dat BREEAM-NL ook op de agenda staat bij de huurder voor wat betreft het gebruikersdeel.”

Duurzame resultaten
Doordat het pand in 2012 volledig is gerenoveerd, met als gevolg Energielabel B, scoorde het gebouw goed in de BREEAM-NL-categorie Energie. Ook wat betreft lichtregeling, temperatuurregeling, daglichttoetreding en uitzicht behaalde het gebouw duurzame resultaten. Dit resulteert in, naar de maatstaven van BREEAM-NL, een gezonde werkomgeving. Bovendien is het gebouw ideaal gelegen ten opzichte van het openbaar vervoer en het stadscentrum, ook de materialen in het gebouw zijn van duurzame aard. “Het CBRE Dutch Office Fund heeft de ambitie internationaal koploper te zijn op het gebied van duurzame vastgoedinvesteringen. Het behaalde energielabel (na renovatie) en de relatie met de huurder was het ideale moment om de BREEAM-NL certificering te starten”, aldus Van den Putten.

Duurzame gebruiker
Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council is blij met de inspanningen van alle partijen om het bestaande pand in Den Haag duurzamer te maken. In bestaand vastgoed ligt de grootste uitdaging in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Van Doorn: “De langjarige verbintenis van BarentsKrans met het gebouw, geeft aan dat gebruikers ook belang hechten aan een duurzame en gezonde werkomgeving. Dat vind ik een zeer hoopvol gegeven.”

 

http://www.dgbc.nl/actueel/nieuwsarchief/gebouw-zeven-provinci%C3%ABn-behaalt-3-sterren-breeam-nl-use

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?