CBS: Omzet bouw daalt opnieuw

0

De omzet van de bouw is in het derde kwartaal met ruim 1,5 procent gedaald in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit is het tweede kwartaal op rij dat de bouw een pas terug doet, na een goed eerste kwartaal. Dit maakt het CBS vandaag bekend.
Daling vooral bij bouwers van woningen en bedrijfsgebouwen
De achteruitgang in de bouw wordt vooral veroorzaakt door de slechte prestaties van de burgerlijke en utiliteitsbouw, de grootste bouwbranche. In het tweede en derde kwartaal daalde de omzet bij de bouwers van woningen en bedrijfsgebouwen met ruim 4 procent. De grond- water- en wegenbouw daarentegen weet de omzet dit jaar redelijk op het niveau van vorig jaar te houden.

Vertrouwen op hoogste niveau sinds 2009
Ondanks de omzetdalingen in het tweede en derde kwartaal is het vertrouwen van de bouwsector in het begin van het vierde kwartaal sterk verbeterd. Dit vertrouwen is weliswaar nog steeds negatief, het staat wel op het hoogste niveau sinds 2009. Naast een orderportefeuille die sinds het begin van het jaar een stijgende lijn vertoont, zien ondernemers signalen die op verbetering wijzen.
Positievere perspectieven woningbouw
De perspectieven voor de toekomstige bouwproductie zijn vooral positief voor de woningbouw. Zo is de totale waarde van de verleende bouwvergunningen voor woningen in de eerste negen maanden van 2014 met bijna 35 procent gestegen tot een bedrag van bijna 4 miljard euro. Zuid-Holland nam hiervan bijna een kwart voor zijn rekening, terwijl Drenthe, Flevoland en Zeeland op ongeveer 2 procent bleven steken. De waarde van verleende bouwvergunningen voor bedrijfsgebouwen steeg bescheiden met 1 procent.

Ontwerpopdrachten woningen sterk gestegen
De bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten voor woningen nam in de eerste helft van dit jaar met 56 procent toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.De bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten voor bedrijfsgebouwen nam met 24 procent toe.

De stemming op de woningmarkt is ook verbeterd: de prijzen van bestaande koopwoningen stijgen sinds april dit jaar en het aantal verkochte bestaande woningen stijgt al vijf kwartalen op rij.

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4182-wm.htm

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?