Gouden Kikker Award 2014 voor ABC – cluster Liendert

0

Het project ABC – cluster Liendert in Amersfoort, dat zal worden gebouwd door Dura Vermeer Bouw Hengelo, heeft de Gouden Kikker Award 2014 gewonnen.

Gemeente Amersfoort heeft de duurzaamheidsprijs in ontvangst genomen tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Maastricht. ABC – cluster Liendert huisvest twee basisscholen en biedt plaats aan buitenschoolse opvang, een peuterschool, ruimte voor ontmoeting en een gymzaal. Het project is momenteel nog in de technische ontwerpfase en betreft een Design & Build opgave.

Educatieve karakter ‘kijkbeleving’
Volgens de jury is het educatieve karakter van het gebouw doorslaggevend geweest om het ABC – cluster Liendert als winnaar te benoemen. De gebruiker wordt namelijk door ‘kijkbeleving’ bewust gemaakt van het energieverbruik en haar invloed daarop. Zo worden onder meer de stortbakken van de toiletten transparant uitgevoerd, zodat zichtbaar wordt hoeveel water het doorspoelen van het toilet kost. Daarnaast worden leidingdelen transparant uitgevoerd, waardoor kinderen kunnen zien hoeveel water er doorheen stroomt. Ook wordt er aan de kinderen gevraagd mee te denken in duurzame oplossingen, waarbij het beste idee ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. “Het betrekken van de kinderen is een co-creatie pur sang en het integrale denken is mooi”, aldus de enthousiaste jury. “Het project is ook inspirerend en motiveert tot een andere manier van denken en doen. Waar kan dat nou beter starten dan bij de jongste generatie? Hoe kun je mensen beter motiveren?”

Het nieuw te bouwen ABC- cluster heeft een GPR-score van gemiddeld 9 op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit, Toekomstwaarde en Frisse Scholen Klasse B. Op Energie wordt zelfs een GPR-score van 10 behaald, mede door toepassing van het passief huis concept in combinatie met zonnepanelen.

De Gouden Kikker Award wordt jaarlijks door ABC Nova uitgereikt aan bouwprojecten die voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

 

http://www.duravermeer.nl/nieuws/artikel/1542/gouden-kikker-award-2014-voor-abc—cluster-liendert/#.VGpcijCBauY

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?