Colliers: Dalende trend kantoorkosten in Europa zet door

0

De kantoorkosten in Europa laten over de hele linie een daling zien van 9%. Dat blijkt uit de Occupiers Cost Index (2014). De belangrijkste oorzaken voor deze trend zijn een efficiënter gebruik van de beschikbare vierkante meters (minder m2 per FTE) en het vertraagde effect van lagere huurtarieven in geheel Europa.

Bijna alle landen gaan mee in de daling van de kantoorkosten. Alleen Litouwen handhaaft het kostenniveau van vorig jaar. Portugal en Hongarije laten de grootste terugval zien van respectievelijk 12% en 11% vergeleken met de index van 2013. Net als vorig jaar bestaat de top drie van duurste kantoorlanden uit Noorwegen (€ 18.099,-), gevolgd door Zwitserland en Zweden. Gemiddeld kost een kantoor in Europa € 9.005,- per FTE per jaar. Met € 9.827,- continueert Nederland haar positie in de Europese middenmoot.

Deze benchmarks zijn afkomstig van de Europese Occupiers Cost Index (OCI) 2014, de index van de kantoorkosten per FTE voor de belangrijkste Europese landen op basis van de nieuwe Europese Facilitaire norm EN 15221. De Europese Occupiers Cost Index (OCI) geeft inzicht in de internationale kostenverhoudingen van kantoren voor de Europese markt en wordt jaarlijks gepubliceerd. Niet alleen de vastgoedkosten zijn vergeleken maar ook de integrale kosten om een FTE te laten werken: de kosten van gebouwen, facilitaire ondersteuning en ICT. De Europese Occupiers Cost Index (OCI) maakt een pan-Europese benchmark van facilitaire kosten mogelijk en kan multinationals ondersteunen in het maken van vestigingsbeslissingen.

De index is gebaseerd op data afkomstig van 3.500 gebouwen, meer dan 32 miljoen m² en ruim 1,65 miljoen Full Time Equivalents (FTE) en werd ontwikkeld door Colliers International Corporate Solutions (voorheen AOS Group, Europees marktleider in huisvestingsoplossingen voor eindgebruikers en huurders).

 

http://www.colliers.com/nl-nl/netherlands/insights/market-news/2014/10-11-2014-occupiers-cost-index-2014

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?