De Kijkduin Promenade in Den Haag is uitgeroepen tot het ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’

0

De Kijkduin Promenade in Den Haag is uitgeroepen tot het ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon naar 437 Nederlandse winkelgebieden. De Haagse wethouders Karsten Klein en Boudewijn Revis reikten samen met directeur Helene van Zutphen van NederlandSchoon een plaquette uit aan de voorzitter van de ondernemersvereniging Kijkduin Promenade. Het Haagse winkelgebied laat respectievelijk de Chaamseweg in Ulvenhout (Breda) en Marsmanplein (Delftwijk) in Haarlem achter zich in de top drie. De gemeente Helmond is de gemeente met gemiddeld de schoonste winkelgebieden van Nederland. Voor de verkiezing heeft NederlandSchoon meer dan 18.000 personen in winkelgebieden ondervraagd.

NAUWELIJKS ZWERFAFVAL
Winkelgebied Kijkduin Promenade krijgt een gemiddelde rapportcijfer van 7,8. Er ligt nauwelijks zwerfafval en er zijn voldoende afvalbakken geplaatst. Ze zijn schoon, makkelijk te vinden en puilen niet uit met afval. Bovendien zijn er weinig sporen van vandalisme, zoals graffiti of vernielingen. Wethouder Revis (Stadsontwikkeling en Buitenruimte) is erg blij met de titel: “We zijn erg trots op deze prijs. Als gemeente werken we keihard samen met ondernemers en bewoners om de winkelgebieden zeven dagen per week schoon te houden”. Vorig jaar sleepte een ander Haags winkelgebied, de Van Hoytemastraat, de titel in de wacht. Van alle deelnemende winkelgebieden krijgt 98% een voldoende, 35% scoort zelfs hoger dan een 7 gemiddeld.

RENDEMENT VAN EEN SCHOON WINKELGEBIED
Een schoner winkelgebied wordt als prettiger ervaren door het winkelend publiek, weet ook de directeur van NederlandSchoon, Helene van Zutphen. “Het draagt bij aan een positieve beleving van het winkelgebied en het veiligheidsgevoel van bezoekers. Ook winkeliers en gemeenten hebben hier profijt van: mensen blijven langer winkelen en spenderen meer. Het schoonhouden van winkelgebieden levert dus voor iedereen rendement op”, aldus Van Zutphen. Tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres op 12 november gaat NederlandSchoon samen met professionals in op het rendement van een schone omgeving.

TOP-5
De top-5 van de schoonste winkelgebieden ziet er als volgt uit:
1. Kijkduin Promenade – Den Haag
2. Chaamseweg – Ulvenhout (Breda)
3. Marsmanplein (Delftwijk) – Haarlem
4. Steenweg – Helmond
5. Miro Center – Enschede

De top-5 gemeenten met de schoonste winkelgebieden ziet er als volgt uit:
1. Helmond
2. Zwolle
3. Haarlem
4. Apeldoorn
5. Alkmaar

ONDERZOEK
Stichting Nederland Schoon doet jaarlijks onderzoek naar de schoonste winkelgebieden. Het onderzoek dit jaar is uitgevoerd in 437 winkelgebieden in de 25 grootste woonplaatsen. Als ondergrens voor de winkelgebieden is een minimale omvang van 2.000 m² winkelvloeroppervlak aangehouden (Bron: Locatus). De lijst bestaat uit buurt- en wijkwinkelgebieden en binnensteden. Woonboulevards en ander grootschalige winkelconcentraties zijn uitgezonderd van deelname. Voor het onderzoek zijn 18.302 bezoekers van winkelgebieden in een enquête ondervraagd. De enquête is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is de schoonheidsgraad van het winkelgebied ter plekke beoordeeld door onafhankelijke onderzoekers, aan de hand van een observatieformulier. Deze objectieve informatie zal – in combinatie met de enquêteresultaten – met de bezochte gemeentes worden gedeeld.

 

http://www.nederlandschoon.nl/node/411?overview=node/48

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?