VEH: Schaderegeling NAM in prullenbak

0

De regeling van de NAM voor het afhandelen van aardbevingsschades in Groningen moet van tafel. Dat stelt Vereniging Eigen Huis in een rapport dat dinsdag 4 november wordt gepresenteerd aan het Groningse overlegorgaan de Dialoogtafel.
De vereniging vindt dat er een geheel nieuw schadeprotocol moet komen. Daarmee moet de nieuwe uitvoeringsorganisatie, die vanaf 1 januari de schades afhandelt, aan de slag. In de vergadering van de Dialoogtafel dinsdag, waaraan bedrijven, overheden en bewoners deelnemen, is schadeafhandeling een belangrijk onderwerp.

Urgentielijst
Minister Kamp presenteerde afgelopen zomer rooskleurige cijfers aan de Kamer, maar de schadeafhandeling blijkt vaak problemen op te leveren. Vooral kleine, eenvoudige schades worden snel afgehandeld. Mensen met ingewikkelde schades worden van het kastje naar de muur gestuurd.

Vereniging Eigen Huis startte onlangs met een Urgentielijst, waarvoor zij Groningers met complexe schade door de gaswinning oproept zich te melden. De Urgentielijst moet beleidsmakers een beter inzicht geven in de afwikkeling van de schades.

Weinig vertrouwen
Tot nog toe moesten mensen met aardbevingsschade zich melden bij de NAM, die de schades afhandelde. Vanaf 1 januari moeten de gedupeerde Groningers zich melden bij de nog te vormen nieuwe uitvoeringsorganisatie, waarop onafhankelijk toezicht komt. De schadeafhandeling zou daarmee op meer afstand van de NAM komen te staan. Vereniging Eigen Huis heeft echter weinig vertrouwen in een betere schadeafhandeling als er niet ook een nieuw schadeprotocol komt.

 

https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2014/548113-schaderegeling-nam-in-prullenbak/

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?