VEH: stimuleer bouw én doorstroming

0

Vereniging Eigen Huis is positief over de woningbouwplannen van VVD en PvdA. Daarin moet wel meer rekening worden gehouden met de problemen van veel doorstromers.
De coalitiepartijen stellen voor om woningcorporaties geen verhuurdersheffing te laten betalen over nieuw te bouwen sociale huurwoningen met een huurprijs lager dan 600 euro per maand. Bovendien willen VVD en PvdA de ombouw van leegstaande kantoren en zorggebouwen naar huurwoningen voor de vrije sector stimuleren.

De ontwikkeling van nieuwe woningen en de herbestemming van bestaande kantoorpanden moeten in overeenstemming zijn met de behoeften van de toekomstige bewoners, zo stelt de vereniging. Verder moet er niet alleen worden gekeken naar nieuwbouw maar ook naar financieringsmogelijkheden voor huiseigenaren met een restschuld die willen doorstromen.

Ongeveer 1,4 miljoen van de 4,2 miljoen Nederlandse koopwoningen staan ‘onder water’. Dit betekent dat de actuele waarde van de woning lager is dan de hypotheek die erop rust. De mogelijke restschuld die bij verkoop ontstaat, is een ernstige belemmering voor huiseigenaren die willen doorstromen naar een volgende koopwoning.

Vereniging Eigen Huis en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) pleiten voor een doorstroomlening die het huishoudens met een restschuld gemakkelijker moet maken om te verhuizen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven presenteert hiertoe dinsdag in de Tweede Kamer een plan tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Wonen en Rijksdienst.

 

https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2014/547565-veh-stimuleer-bouw-en-doorstroming/

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?