Experts van CBRE Global Investors gaan samen met beheerder voor duurzame retail

0

CBRE Global Investors heeft de doelstelling de vastgoedportefeuille te verduurzamen met BREEAM-NL In-Use. De belegger is goed op weg: van de 1,9 miljard euro vastgoedwaarde aan retail heeft 1,2 miljard euro een BREEAM-NL In-Use certificaat. De medewerkers van CBRE Global Investors zijn logischer­wijs grootafnemer van de BREEAM-NL Expert trainingen. Henny van Woerkom (projectmanager) en Martijn Vlasveld (Asset Manager) vertellen erover.

Vlasveld meteen: “Niet alleen wij volgen de BREEAM-NL Experttrainingen, ook de beheerders van onze winkelcentra zoals Bilfinger en MVGM nemen we mee om duurzaamheid tussen de oren te krijgen. Zij worden op onze speciale duurzaamheids­dagen op de hoogte gebracht van de BREEAM-NL systematiek. Deze organiseren wij zelf. Bovendien loven we een prijs uit aan de meest duurzame beheerder. Het afgelopen jaar is die prijs naar Bilfinger gegaan.”

Stimulans voor verduurzaming
Er gaat volgens Vlasveld en Van Woerkom een enorme stimulans uit van de duurzaamheidsdagen. Beheerders leren van elkaar en wisselen best practices uit. Maar dat niet alleen; kennis over duurzaam beheer en BREEAM-NL In-Use is een voorwaarde voor beheerders van hun winkelvastgoed. “Wij selecteren hierop”, vertelt Henny van Woerkom. “Beheerders prijzen zichzelf uit de markt als ze hier niet in meegaan.”

Delen van best-practices
CBRE Global Investors beoordeelt beheerders van winkelpanden op een viertal duurzame competenties. Ten eerste moet het winkelcentrum gemanaged worden volgens de criteria van BREEAM-NL In-Use. Ten tweede vraagt CBRE Global Investors om transparante energiemonitoring. Ook zet de organisatie zich in op het afsluiten van Green Lease-contracten met huurders. Ten vierde wordt het gewaardeerd als best practices worden gedeeld met collega’s. Vlasveld vertelt: “Op die manier hoeven beheerders niet zelf het wiel uit te vinden. Innovatieve oplossingen met bijvoorbeeld led-verlichting of type dakbedekking kunnen dan ook elders worden doorgevoerd.”

In-Company trainingen
De BREEAM-NL Experttrainingen voor CBRE Global Investors worden toegespitst op de branche waarin de duurzame belegger actief in is; winkelvastgoed. De trainingen vinden ‘in company’ plaats. “We hebben Jan Roersen (externe spreker op trainingen en BREEAM-NL Assessor, red) expliciet gevraagd om de trainingen te richten op winkelvastgoed”, vertelt Henny van Woerkom. Martijn Vlasveld vult aan: “Wij volgen de BREEAM-NL Expert-trainingen met in totaal 35 man. Maar ik denk dat het met 10 man al loont om een speciale in-company training samen te stellen.”

Terugkombijeenkomsten
Volgens Van Woerkom zou het goed zijn bij de terugkombijeenkomsten kritisch te kijken naar de samenstelling van de groepen. “Als je samen met een betonspecialist en iemand uit de kantorenbranche een terugkombijeenkomst volgt, dan heb je weinig raakvlakken”, vertelt Van Woerkom. “Het zou beter werken, juist om de discussie te bevorderen, om meer mensen uit dezelfde branche samen te brengen. Dan spreek je dezelfde taal. Hier zien we ruimte voor verbetering.”

 

http://www.dgbc.nl/actueel/nieuwsarchief/experts-cbre-global-investors-gaan-samen-met-beheerder-duurzame-retail

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?