Amsterdam blijft populair bij de Internationale Retailers

0

De A-winkellocaties blijven goed presteren in Nederland. In Amsterdam stegen de gemiddelde huurprijzen zelfs met 4.8% de laatste twaalf maanden. Hiermee is Amsterdam, samen met een handvol andere Europese steden, één van de weinigen steden in EMEA waar de huurprijzen zijn gestegen. Dit blijkt uit de EMEA Retail Snapshot Q3 2014 van Colliers International. Op de A-locaties in de overige grote Nederlandse steden zoals, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bleven de huurprijzen gelijk in de afgelopen 12 maanden. Aanlooplocaties en winkelcentra doen het overigens minder goed. Hier is veel leegstand waar te nemen, wat voor een deel wordt veroorzaakt door de groei van e-commerce. Waar zich op A-locaties met name fun stores bevinden, zijn er op de aanlooplocaties vooral retailers met producten die gemakkelijk online zijn te bestellen. Denk bijvoorbeeld aan reizen, elektronica en boeken.

Etienne van Unen, Directeur Retail Colliers International NL: “Dat de huurprijzen in Amsterdam zijn gestegen komt met name door de groeiende vraag van internationale partijen en een schaarste aan beschikbaar retail vastgoed en grote metrages op A-locaties in Amsterdam. Er is in het centrum van Amsterdam weinig ruimte voor nieuwe winkelontwikkelingen. Wanneer er metrages beschikbaar komen dan worden deze direct opgenomen door de markt. Zie bijvoorbeeld het voormalige pand van warenhuis Maisson de Bonneterie. Dit monumentale pand werd in zeer korte tijd verhuurd aan H&M. Ook in het C&A gebouw aan het Damrak, dat wordt herontwikkeld door Topvastgoed, werden de nieuw beschikbaar gekomen meters vrijwel volledig opgenomen door Primark, dat het pand nu gaat delen met C&A. Internationale partijen moeten in Amsterdam aanwezig zijn met een Flagship store en hiervoor wordt veel geld vrijgemaakt.”

Buiten Nederland zijn de huurprijzen ook gestegen in steden als Dubai, Madrid, Düsseldorf en Oslo. Oslo leidt de groep met een stijging van 13.6 procent vanaf het eerste kwartaal dit jaar en 25 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Samen met een flinke stijging van consumenten uitgaven in Noorwegen, heeft dit ertoe geleid dat veel internationale retailers zich weer op de Noorse markt hebben gemeld.

Naast de huurprijzen is het investeringsvolume in retail binnen EMEA met 19% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het totale geïnvesteerd vermogen ligt nu op € 32 miljard, waarvan een derde is geïnvesteerd in de VK gevolgd door Duitsland, Spanje en Frankrijk.

Voor meer informatie over de EMEA retail markt, download de Retail Snapshot EMEA Q3 2014 van Colliers International.

 

http://www.colliers.com/nl-nl/netherlands/insights/market-news/2014/28-10-2014-retail-snapshot

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?