Nederlandse banken financieel gezond en klaar voor Europees toezicht

0

Nederlandse banken zijn financieel gezond en hebben voldoende buffers om ook bij zware economische tegenwind verliezen op te vangen. Dat blijkt uit het zogenoemde Comprehensive Assessment dat de Europese Centrale Bank (ECB) liet uitvoeren onder 130 grote Europese banken om te bepalen of banken klaar zijn voor de overgang naar Europees toezicht.

Dat blijkt uit het zogenoemde Comprehensive Assessment dat de Europese Centrale Bank (ECB) liet uitvoeren onder 130 grote Europese banken om te bepalen of banken klaar zijn voor de overgang naar Europees toezicht.

Door deze uitslag komen 7 grote Nederlandse banken vanaf 4 november direct onder toezicht van de ECB te staan.

Bankenunie
Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink is het belangrijk dat de grote Nederlandse banken de stap naar Europees toezicht maken: ‘De grote waarde van de strenge en omvangrijke doorlichting van banken is de transparantie. Voor Nederland wordt duidelijk dat onze banken klaar zijn voor de stap naar Europees toezicht. Het is belangrijk nu voortvarend verder te werken aan de voltooiing van de Bankenunie. Daarmee doorbreken we de onderlinge afhankelijkheid van nationale staat en bank en krijgen we echt één Europese financiële markt.’

Met de start van het Europees toezicht, het zogeheten Single Supervisory Mechanism (SSM) op 4 november wordt de eerste, essentiële stap gezet om tot een volwaardige bankenunie te komen. Samen met regels voor de ordelijke afwikkeling van banken in problemen (Single Resolution Mechanism) en vangnetten op Europees niveau (Single Resolution Fund) zal het SSM bijdragen aan versterking van de financiële stabiliteit binnen de Eurozone en aan economisch herstel voor Europa als geheel.

 

http://www.nvb.nl/nieuws/2014/3448/nederlandse-banken-financieel-gezond-en-klaar-voor-europees-toezicht.html

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?