ING: Woningaanbod daalt twee keer sneller in stad

0

De woningmarkt herstelt. Er worden meer woningen verkocht dan er nieuwe woningen – of nieuwbouwwoningen – te koop worden gezet. Hierdoor daalt het woningaanbod. Het herstel heeft wel twee gezichten. In de 25 grootste steden van Nederland is het aanbod sinds de piek met 20% gedaald. Deze daling is twee keer zo groot als in de rest van Nederland. Daar staan slechts 9% minder woningen te koop dan anderhalf jaar geleden.

Sterke daling woningaanbod in grote steden
De woningmarkt herstelt. Er worden meer huizen verkocht dan er nieuwe woningen – of nieuwbouwwoningen – te koop worden gezet. Hierdoor staan er nu 12% minder woningen te koop dan begin 2013, zo blijkt uit cijfers van huizenzoeker.nl. Vooral in de grote steden worden de laatste maanden meer huizen verkocht. Het aanbod in die steden slinkt daardoor relatief snel. Ten opzichte van begin 2013 staan in de grootste 25 steden van Nederland nu 20% minder huizen te koop. Uitschieters zijn Amsterdam (41%), Haarlem (32%), Leiden (32%), Zaanstad (30%) en Utrecht (27%).

Daling aanbod in rest van Nederland kleiner
In de rest van Nederland is de daling van het woningaanbod minder groot. Daar staan gemiddeld 9% minder woningen te koop dan tijdens het hoogtepunt begin 2013, zo blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. Hiermee is de afname slechts half zo groot als in de grote steden. Bovendien is niet overal sprake van een afnemend aanbod. Zo stijgt in ongeveer één op de zes gemeenten het aantal te koop staande woningen nog altijd.

Gemiddeld huis staat 21 maanden te koop
Gemiddeld staat een huis 21 maanden te koop, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS); huizen met een prijs boven de 350 duizend euro zelfs bijna twee jaar. Ondanks het herstel op de woningmarkt lopen deze gemiddelden nog altijd op. Dit lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. Met het aantrekken van de woningmarkt worden vooral huizen verkocht die minder lang te koop stonden. Deze huizen ‘drukten’ voorheen de gemiddelde aanbodtijd.

 

https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2014/10/weekoverzicht_woningaanbod_daalt_twee_keer_sneller_in_stad.aspx

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?