Europese banken investeren weer in onroerend goed

0

Europese banken zijn weer bereid te investeren in onroerend goed. Als gevolg van het toegenomen vertrouwen van de banken en de verbeterde leenvoorwaarden steeg de waarde van de investeringen in vastgoed in de eerste zes maanden van dit jaar tot 80 miljard euro, een toename van zo’n 25% vergeleken met de eerste helft van 2013.

Banken in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk waren goed voor zo’n 70% van het totale volume. Veel banken blijken echter nog steeds bezig met het repareren van hun balansen na de zware verliezen die ze tijdens de kredietcrisis hebben opgelopen. Het oplossen van problematische leningportefeuilles vormt voor een meerderheid van hen dan ook nog de belangrijkste prioriteit.

Dit blijkt uit Europees onderzoek van KPMG onder zeventig banken naar de vraag in hoeverre zij open staan voor financiering van onroerend goed in Europa.

Nederland loopt iets achter
“De ontwikkelingen op de Nederlandse markt lopen hierbij nog iets achter op andere Europese markten”, zegt Frank Mulders van KPMG Corporate Finance. Mulders: “Ook in Nederland zien wij, als gevolg van de aantrekkende economie, een toenemende interesse voor het financieren van vastgoed.

Dit beperkt zich in Nederland echter tot hoogwaardig vastgoed, waar we in andere landen als gevolg van een beperkt aanbod al een verschuiving zien naar meer ‘secundair’ vastgoed.”

Herstructurering heeft voorkeur
De meeste banken gaan ervan uit dat zij door herstructurering een oplossing kunnen vinden voor de meerderheid van hun problematische leningen. Bovendien verkiezen zij herstructurering in het algemeen als oplossing voor deze leningen boven onmiddellijke executie. Banken kiezen daarom deze niet-renderende leningen tegen relatief hoge kosten op de balans te houden zo lang de kans bestaat dat het uitstaande bedrag ingevorderd kan worden.

“Tot op heden zijn de banken erg terughoudend geweest met het verkopen van hun problematische leningportefeuilles”, zegt Mulders. Mulders: “Voornamelijk vanwege de angst om hierop zware verliezen te maken. De afgelopen tijd is de vraag naar dit soort slechte leningen echter fors toegenomen en hebben met name private equity fondsen en hedge fondsen forse bedragen gereserveerd om deze leningen te kunnen opkopen.

Mede ingegeven door de verwachte uitkomsten van de Asset Quality Review zien wij in Nederland ook meer bereidheid vanuit de banken om deze leningportefeuilles te verkopen.”

Het onderzoek kunt u downloaden via deze pagina.

 

http://www.kpmg.com/NL/nl/IssuesAndInsights/ArticlesPublications/Persberichten/Pages/Europese-banken-investeren-weer-in-onroerend-goed.aspx

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?