Winnaar oproep Polygonale loods bekend

0

Het plan EVE is door het college gekozen tot beste van de vier ingezonden concepten voor de Polygonale loods in de Spoorzone. Dat maakte Berend de Vries, wethouder Spoorzone, donderdag 9 oktober bekend tijdens het jaarlijkse Spoorzone netwerk event: ‘De plannen van EVE zien er veelbelovend uit. Als dit lukt, krijgt de monumentale Polygonale loods een mooie en bijzondere nieuwe bestemming. En heeft Tilburg aan de noordelijke entree van het station een geslaagd visitekaartje voor de stad.’

EVE
Het plan EVE voor de Polygonale loods bestaat uit een combinatie van restaurant met terras, wijnbar, food plaza en city market. EVE staat voor Eten voor Eten. Een deel van de opbrengsten wordt via het Canadese Earth Group gedoneerd aan het World Food Programme en lokale goede doelen. Het World Food Programme is de grootste humanitaire organisatie die de strijd tegen honger in de wereld voert en verzorgt voeding, water en educatie voor mensen in gebieden die getroffen zijn door oorlogen of natuurrampen. De ambitie van EVE is om jaarlijks 100.000 maaltijden te doneren.

Andere belangrijke pijlers van EVE zijn: het gebruik van lokale en regionale producten, het combineren van commercieel met maatschappelijk belang en het bieden van een podium voor talent. ‘Wij zijn erg blij dat we geselecteerd zijn en kunnen niet wachten tot we daadwerkelijk kunnen beginnen met EVE’, zegt André van der Zalm, één van de initiatiefnemers. ‘Met EVE brengen we nieuw leven voor de Polygonale loods en voor de Spoorzone. We streven ernaar bewoners en bedrijfsleven te verbinden door een verrassende plek te creëren waar iedereen zich thuis voelt omdat het goed voelt. De Polygonale loods is letterlijk de oude spil van de Spoorzone en deze rol willen we graag met EVE weer in ere herstellen.’ De groep bevriende initiatiefnemers bestaat verder uit Ronald van den Ende, Martijn Lavoir, Patrick Vorstenbosch en Dimitri Schouten. Voor de herontwikkeling en restauratie werkt EVE samen met BAM Utiliteitsbouw.

Procedure
De oproep aan ondernemers om te komen met een bedrijfsplan voor de Polygonale loods leidde tot vier inzendingen. Drie daarvan, waaronder EVE, gingen uit van een situatie met koop van het pand, één opteerde voor huur. De inzenders presenteerden op 17 september hun plan aan de selectiecommissie. Deze selectiecommissie bestond uit de projectdirecteur van VolkerWessels (samenwerkingspartner gemeente voor de ontwikkeling van de Spoorzone), een stedenbouwkundige, een cultuurhistoricus en de gemeentelijke projectleider. Beoordeeld werden onder meer het concept, ontwerp en omgang met monumentale waarde, financiële onderbouwing (bouwkosten, exploitatie en bod), duurzaamheid en toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van de Spoorzone. De selectiecommissie koos unaniem en op alle beoordelingsaspecten voor het plan EVE.

Vervolg
De uitkomst van de selectieprocedure wordt nu verder uitgewerkt om tot gunning te komen. De gemeente en EVE gaan in gesprek om de koopovereenkomst in te vullen. Ook wordt in onderling overleg het ruimtelijk plan verder uitgewerkt. Daarnaast worden de hardheid van de financiering en de integriteit van de exploitant gecontroleerd. Als deze stappen met goed gevolg zijn doorlopen, worden de uitgifte, de herontwikkeling en de exploitatie van de Polygonale loods aan EVE gegund. Dan kan de koopovereenkomst worden getekend en volgt daaruit de levering van de Polygonale loods.

 

http://www.bam.nl/pers/persberichten/winnaar-oproep-polygonale-loods-bekend?vnc=1517d6c6239a1289466acacd96382d20&vnp=1

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?