Einde vrijstelling eigenwoningschenking in zicht: nu schenken, vóór 2017 klushuis kopen en verbouwen

0

Het kabinet heeft een aantal weken geleden laten weten dat de eigenwoningschenking in 2015 niet wordt verlengd. Dit betekent dat tot 1 januari 2015 100.000 euro belastingvrij voor de eigen woning geschonken kan worden. In de eerste helft 2014 was de eigenwoningschenking al heel populair. Om het herstel van de woningmarkt te bestendigen adviseerden wij de staatssecretaris van Financiën de eigenwoningschenking te verlengen.
Nu het einde nadert krijgen de Netwerk Notarissen veel vragen van mensen die nog snel van de schenking gebruik willen maken. “De wet pakt raar uit in de praktijk. De schenkingsvrijstelling hangt namelijk af van hoe de ontvanger de schenking aan zijn eigen woning besteedt”, zegt Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. “Het kan daarom zo zijn dat iemand die de schenking krijgt en er een nieuwbouwwoning mee koopt, de schenkingsvrijstelling niet krijgt. Terwijl de schenking van 100.000 euro om een nog niet gekocht huis te verbouwen nog wel voor de jaarwisseling fiscaal succes heeft.” Het is niet duidelijk hoe de Belastingdienst met het aflopen van de schenkingsvrijstelling omgaat. “Wij zeggen daarom gekscherend dat volgend jaar nog wel eens meer klushuizen verkocht zouden kunnen worden”.

Besteding
Nu de schenkingsvrijstelling aan het einde van het jaar afloopt, komen er veel vragen binnen bij Netwerk Notarissen. Het gaat dan vooral om mensen die nog niet in de gelegenheid waren om de schenking te doen. Bijvoorbeeld omdat hun kind nog geen huis had gekocht. Van der Geld: “Sommige mensen moeten we teleurstellen. Als je nu wilt schenken en je kind moet dit jaar nog een huis nog kopen dan is dat bijna niet meer mogelijk. Je moet namelijk niet alleen op tijd een huis vinden maar het huis moet uiterlijk 31 december van dit jaar op je naam staan. Dit betekent ook dat je bij de bank in korte tijd een hypotheek moet zien te krijgen.” Voor nieuwbouwwoningen geldt dat de schenkingsvrijstelling alleen geldt als er voor het einde van het jaar bouwactiviteiten zijn. Daarom schreeft de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers onlangs een brief aan staatssecretaris Wiebes met de oproep iets te doen aan deze uitwerking van de wet.

Klushuizen
Iemand dit jaar nog schenken voor een huis dat nog niet is gekocht is, lijkt nog het meest eenvoudig te zijn. “De wet eist vreemd genoeg niet dat als je een eigenwoningschenking krijgt die je besteedt aan de verbouwing van een huis, op het moment van de schenking een huis hebt. Er staat alleen in de wet dat de verbouwing van een eigen woning voor 1 januari 2017 moet zijn afgerond. De ontvangers van deze schenking moeten dus in 2015 of 2016 op zoek naar een klushuis”, zegt Van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.

Als met de eigenwoningschenking een hypotheek moet worden afgelost, moet dit uiterlijk op 31 december a.s. gebeuren. Dit geldt ook als ouders een eerdere lening voor het huis aan hun kinderen willen omzetten in een schenking.

Voor mensen die dit jaar bij de eigenwoningschenking buiten de boot vallen heeft Van der Geld als troost: “Ouders kunnen ook in 2015 nog hun kinderen belastingvrij schenken voor de eigen woning. Daarbij gelden wel twee beperkingen: het kind mag niet ouder zijn dan 40 jaar en het bedrag is aanzienlijk lager, namelijk ruim 52.000 euro.”

 

http://www.netwerknotarissen.nl/nieuws/399/einde-vrijstelling-eigenwoningschenking-in-zicht-nu-schenken-vr-2017-klushuis-kopen-en-verbouwen

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?