Inflatie weer onder de 1 procent

0
  • Inflatie in september 0,9 procent
  • Vliegtickets verlagen inflatie
  • Inflatie in Nederland iets lager dan in de eurozone

De inflatie is in september gedaald naar 0,9 procent. In augustus was dit nog 1 procent. Vooral de prijsontwikkeling van vliegtickets verlaagde de inflatie. In de eerste drie kwartalen van 2014 komt de inflatie gemiddeld uit op 1 procent. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Inflatie voor de vijfde keer dit jaar onder de 1 procent
De inflatie is voor de vijfde keer dit jaar onder de 1 procent uitgekomen. Sinds begin dit jaar ligt de inflatie op een relatief laag niveau, gemiddeld kwam de inflatie van de eerste drie kwartalen van 2014 uit op 1 procent. Dit is sinds 1989 niet meer voorgekomen. Het CPB gaat in de meest recente raming voor 2014 uit van een inflatie van 1 procent.

De inflatie is op dit moment zo laag omdat een flink aantal producten en diensten waar de consument zijn geld aan uitgeeft niet of nauwelijks in prijs zijn gestegen. Telefoon- en internetdiensten werden zelfs fors goedkoper. De kosten voor huisvesting zijn wel gestegen.

Prijsontwikkeling vliegtickets verlaagt inflatie
Deze maand had vooral de prijsontwikkeling van vliegtickets een verlagend effect op de inflatie. Vliegtickets waren in september 2,9 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar. In augustus was er op jaarbasis nog een forse prijsstijging.

Inflatie in Nederland iets lager dan in de eurozone
Om de inflatie tussen de EU-landen met elkaar te kunnen vergelijken, wordt de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) gebruikt. Een belangrijk verschil met de inflatie volgens de Nederlandse methode is dat de HICP geen rekening houdt met de kosten van de eigen woning.

De Nederlandse inflatie volgens de HICP is in september uitgekomen op 0,2 procent. Dat is iets lager dan het gemiddelde van 0,3 procent in de eurozone. Volgens de ECB is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie onder, maar dichtbij, 2 procent ligt. De inflatie in de eurozone ligt nu al een jaar onder de 1 procent.

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/maand/2014-059-pb.htm

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?