Vastgoedmarkten nemen een vlucht

0

Syntrus Achmea Real Estate & Finance ziet herstel van de vastgoedmarkten, zowel internationaal, als in Nederland. De waardeontwikkeling van vastgoed gaat daardoor weer een belangrijke positieve bijdrage leveren aan de dekkingsgraden van pensioenfondsen, waarbij het directe rendement altijd al voor interessante cash flow zorgt. In Nederland bieden huurwoningen en woninghypotheken het meeste perspectief voor investeerders. Internationaal gezien is een verschuiving te zien naar meer stabiele markten, zoals Duitsland en de VS.

Syntrus Achmea RE&F heeft vandaag zijn jaarlijkse Beleggingsbijeenkomst vastgoed en hypotheken voor klanten, traditioneel het moment om vooruitzichten over de komende jaren te presenteren. Directievoorzitter Henk Jagersma stelt: “Vastgoed is al jaren een belangrijke asset in de portefeuille van pensioenfondsen en andere beleggers. De huurinkomsten zorgen voor stabiele directe rendementen en een gezonde cashflow, ook in tijden van negatieve waardefluctuaties. Weten waar de beste directe rendementen in de toekomst te behalen zijn is cruciaal voor investeerders .”

Kansen
De Outlook 2015-2016 gaat in op de ontwikkelingen in de vastgoedmarkt en benoemt kansen in verschillende sectoren. Boris van der Gijp, director Strategie & Research van Syntrus Achmea RE&F: “We zien de beste perspectieven in de Nederlandse woningmarkt. Op korte termijn verwachten we een waardegroei omdat de bouwproductie duidelijk achterblijft bij de snel aantrekkende vraag. Op lange termijn zijn de perspectieven gunstig vanwege de aanhoudende bevolkingsgroei. Wel moeten de juiste keuzes gemaakt worden bij de investeringen. De grote steden bieden daarbij verreweg de beste vooruitzichten door de aanhoudende urbanisatie.”

Het aanbod van kwalitatief hoogwaardige woningen binnen de steden is nu echter beperkt, terwijl er veel kapitaal beschikbaar is voor investeringen. Van der Gijp: “Er zijn voor beleggers voldoende andere investeringscategorieën om in beschouwing te nemen, zelfs binnen de woningmarkt zelf. Door de relatief hoge directe rendementen (huurinkomsten) doen zich ook buiten de prime locaties in de steden interessante investeringsmogelijkheden voor. Door de vergrijzing zien we ook uitstekende perspectieven voor zorgwoningen. Daarnaast biedt ook de woninghypotheekmarkt uitstekende kansen voor beleggers om maar beperkte risico´s staan, risico´s die met het herstel van de woningmarkt bovendien dalen.”

Doordat de internationale vastgoedmarkten in toenemende mate verschillende groeipaden kennen neemt het voordeel van internationale spreiding in de beleggingsportefeuille weer toe. De vastgoedmarkt in de VS loopt wat het herstel van de vastgoedmarkten betreft daarbij voorop. Hier hebben de woningmarkten al een flinke waardestijging doorgemaakt en bieden investeringen in de laat-cyclische winkelmarkt nu de beste perspectieven.

In Europa zijn stabiele markten momenteel in toenemende mate populair onder investeerders. Door de urbanisatietrend geldt dat generiek voor vastgoed in de grotere Europese steden, met bijvoorbeeld winkels in Parijs of Bordeaux, of woningen in Londen. Van der Gijp: “Wij zien ook uitstekende perspectieven voor woningen in Berlijn, Hamburg en de grotere steden in West en Zuid Duitsland.. Deze vormen een waardevolle aanvulling op een goed gespreide beleggingsportefeuille.”

Jagersma: “Zorgvuldigheid is daarbij van groot belang. Timing bij het investeren in vastgoed is belangrijk, net als de keuze voor de juiste vastgoedproducten in de juiste regio’s. Met weloverwogen keuzes kan dan een fraaie risicorendement verhouding gerealiseerd worden.”

 

http://www.achmeavastgoed.nl/over-ons/nieuws/Paginas/vastgoedmarkten-nemen-een-vlucht.aspx

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?