Betaalbaar wonen belangrijk voor studenten

0

Een deel van de studenten blijft bij invoering van het leenstelsel noodgedwongen langer thuis wonen. Daardoor daalt in de komende acht jaar het aantal uitwonende studenten met ruim 13.000. De groep thuiswoners groeit hierdoor van 42% naar 47%. Dat is de uitkomst van één van de scenario’s uit de nieuwste monitor studentenhuisvesting van brancheorganisatie Kences. Met het wegvallen van de basisbeurs wordt het nog belangrijker dat studenten betaalbaar kunnen wonen. Studenten liggen nu al krom voor hun kamer met ‘woonquotes’ van 40 tot 60%. Voor deelnemers van Kences is betaalbaarheid dan ook topprioriteit, zo blijkt tijdens het Landelijk Congres Studentenhuisvesting.

Lichte ontspanning kamermarkt
Het einde van het kamertekort is binnen een paar jaar in zicht, zo voorspelde Kences vorig jaar. Dit jaar blijkt dat de spanning op de kamermarkt inderdaad licht is afgenomen. En dat terwijl er nog nooit zoveel studenten waren als dit jaar, waardoor het aantal uitwonenden met 9% is toegenomen. Het aanbod aan studentenwoonruimte is dus flink gegroeid. Een topprestatie van studentenhuisvesters. Natuurlijk zijn er nog steeds steden waar studenten moeilijk een kamer kunnen vinden, zoals Amsterdam.

Focus op betaalbare kwaliteit
De spanning op de markt voor studentenkamers neemt de komende acht jaar af. Het aantal uitwonende studenten stijgt niet meer zo fors als voorheen. De kentering die Kences vorig jaar al aankondigde is nog steeds te verwachten. Het leenstelsel brengt echter onzekerheden met zich mee. Hierdoor neemt het aantal uitwonenden mogelijk juist af, waardoor er in sommige steden sneller sprake is van een ontspannen woningmarkt voor studenten. Dat vraagt volgens Kences om een focus op betaalbare studentenkamers met voldoende kwaliteit.

Zo wonen studenten in 2014: 70% van de studenten deelt douche, toilet of keuken
Uit onderzoek onder 40.000 studenten blijkt dat ruim 70% van alle uitwonende studenten op een kamer woont met gedeelde voorzieningen (toilet, keuken, douche). Zij betalen gemiddeld 346 euro per maand. Zo’n 10% van de studenten woont op kamers met eigen douche, toilet en soms ook eigen keuken. Zij betalen gemiddeld 480 euro. Dit type studentenkamer is populair onder studenten. De resterende 20% woont zelfstandig in een ‘gewone woning’ (eventueel met partner) en betaalt tussen de 477 en 679 euro per maand. De uitkomsten verschillen per stad.

 

http://www.kences.nl/nl/nieuws/nieuwsberichten/01-10-2014-betaalbaar-wonen-belangrijk-voor-studenten.html

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?