VBO Makelaar steunt ACM in strijd tegen dubbele bemiddelingskosten

0

Brancheorganisatie VBO Makelaar is blij dat ook toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek nu stelling neemt tegen het rekenen van dubbele bemiddelingskosten bij huur/verhuur. Eerder heeft VBO Makelaar zich hier al duidelijk tegen uitgesproken. Als er werkzaamheden voor de verhuurder worden verricht, mogen er geen bemiddelingskosten aan de consument worden gerekend. VBO Makelaar steunt de ACM dan ook in haar eindconclusie dat een brede omslag noodzakelijk is ter bescherming van consumenten en ten behoeve van een level playing field in de (ver)huurmarkt.

VBO Makelaar heeft vorig jaar onderzoek verricht naar de verhuurmarkt en naar aanleiding daarvan een aparte sectie Huur/Verhuur opgericht. Het rekenen van dubbele bemiddelingskosten of het eenzijdig neerleggen van de rekening bij de consument bleek een hardnekkig probleem. Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “Dit verdienmodel wordt door een aantal grote marktpartijen in stand gehouden. Hierdoor was het voor veel welwillende verhuurbemiddelaars vrijwel onmogelijk de juiste werkwijze te hanteren. Zij konden zich daarom ook niet onder het keurmerk van de brancheorganisatie scharen. Nu de ACM met name het plaatsen van advertenties op de eigen of andere websites heeft gekwalificeerd als werkzaamheden voor de verhuurder, zal dit veel onduidelijkheid wegnemen. Niet de afspraken, maar de verrichte werkzaamheden zijn van belang. Ik ben ervan overtuigd dat de stellingname van de ACM een breekijzer is in het verhuurdossier.”

Schaarste op de verhuurmarkt, in combinatie met gebrek aan kennis, heeft deze werkwijze de afgelopen jaren in de hand gewerkt. Ook weigerde een aantal verhuurders de bemiddelingskosten voor hun rekening te nemen. In de dagelijkse praktijk treden verhuurbemiddelaars vaak primair op namens de verhuurder. Het is immers de verhuurder die opdracht geeft aan de makelaar of verhuurbemiddelaar om een object te verhuren, deze op de eigen of meerdere websites te plaatsen en/of als bemiddelaar op te treden.

 

http://www.vbomakelaar.nl/nieuwsberichten/persberichten/2014/vbo-makelaar-steunt-acm-in-strijd-tegen-dubbele-bemiddelingskosten

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?