Nog geen belangstelling voor executieveiling via internet

0

Na een keer proefdraaien bood de Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling (EAOGV) op maandag 29 september voor het eerst de mogelijkheid om online deel te nemen aan een reguliere huizenveiling. Het bleef echter stil vanuit de virtuele wereld. Alle bieders zaten in de zaal. Volgens directeur Didi van den Elsaker anticipeert de EAOGV met de internetuitbreiding op nieuwe wetgeving. Daartoe wordt samengewerkt met Troostwijk Veilingen.

De Tweede Kamer nam in april een wetsvoorstel aan dat executieveilingen voor een breder publiek toegankelijk moet maken. Dit om de verkoop en verkoopprijs van het ter veiling aangeboden onroerend goed te bevorderen. Onderdeel van de wetswijziging is dat geïnteresseerden voorafgaand aan de veiling de woning moeten kunnen bezichtigen en dat het pand op korte termijn leeg moet kunnen worden opgeleverd. Het wetsvoorstel wordt waarschijnlijk begin 2015 van kracht, afhankelijk van de behandeling in de Eerste Kamer.
Een uitvloeisel van de nieuwe wet is dat executieveilingen steeds vaker (ook) via internet worden gehouden. In Amsterdam worden vanaf heden dezelfde huizen gelijktijdig online en in de zaal geveild. Bij de eerste gecombineerde veiling zat de zaal in de Rode Hoed vol, terwijl virtuele bieders zich stil hielden.
Van den Elsaker had niet veel anders verwacht. Ze kan niet voorspellen of huizenveiling via internet in de toekomst wel een vlucht gaat nemen. Ze raadt particulieren in ieder geval aan zich ook online te verzekeren van deskundige begeleiding. Makelaars komen volgens haar liever naar de veiling in de Rode Hoed: “Dan proef je toch de stemming in de zaal. Bovendien kun je bijpraten met collega’s. Dan is ook een belangrijke functie van de veilingavonden.”
Er waren zestien panden aangemeld voor de executieveiling. De helft daarvan was op de avond zelf al weer teruggetrokken. Volgens Van den Elsaker is dat redelijk gebruikelijk. Meestal heeft de huiseigenaar alsnog een financiële regeling weten te treffen met de bank. “Maar ze je ziet dezelfde panden vaak een half jaar later weer op de lijst staan.”

 

http://www.nul20.nl/nog-geen-belangstelling-voor-executieveiling-internet

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?