Huizenkopers hebben er vertrouwen in

0

Huizenkopers hebben weer meer vertrouwen in de woningmarkt. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator die in september steeg naar waarde 100*. Dé thermometer van het consumentenvertrouwen in de huizenmarkt bereikt hiermee een eigen record. Nooit eerder gaf de in 2004 geïntroduceerde stemmingsindicator zo’n hoge waarde aan.

Het consumentenvertrouwen nam in september voor de 21ste maand op rij toe. Nu de neutraalwaarde van 100 is bereikt en de Eigen Huis Marktindicator zwarte cijfers schrijft, is het negatieve sentiment onder huizenkopers verdwenen.

Belangrijke reden voor het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt is de lage hypotheekrente in combinatie met het fors gedaalde prijsniveau van woningen. Ook het ruime koopaanbod maakt kopers enthousiast. De kans dat een huizenzoeker daardoor de best passende woning vindt, is aanmerkelijk groter dan in de jaren voor de crisis. Tot slot heeft het kabinet gezorgd voor relatieve rust onder huiseigenaren door aan te geven geen nieuwe maatregelen in petto te hebben die de betaalbaarheid van een eigen woning verder aantasten.

Wel wordt het positieve sentiment getemperd door de blijvende onzekerheid over de eigen financiële situatie en door de ontwikkelingen in de economie.

Het toegenomen consumentenvertrouwen blijkt ook uit de verkoopcijfers. In augustus werden 12.328 woningen verkocht. Dat is 23,6 % meer dan in dezelfde maand vorig jaar en het hoogste aantal sinds augustus 2008. Ruim 50 % van de consumenten verwacht dat de huizenprijzen de komende 12 maanden zullen stijgen. Vorig jaar rond deze tijd dacht slechts 17 % daar zo over.

Regionale verschillen blijven onverminderd groot. Koploper woningverkopen is de provincie Utrecht met een stijging van 37 %. Hekkensluiter is de provincie Drenthe waar het aantal woningtransacties juist met 4,2 % afnam. Gemiddeld stegen de huizenprijzen in augustus met 1,7 % ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Maar vergeleken met 2008, net voor de economische crisis, liggen de huizenprijzen nog altijd zo’n 19 % lager.

* De index van de Eigen Huis Marktindicator loopt van 0 tot 200 punten. Bij 100 punten is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt neutraal. Bij de introductie in 2004 stond de marktindicator op 92 punten. Het dieptepunt van 51 punten werd bereikt in december 2012.

 

https://www.eigenhuis.nl/actueel/pers/2014/542449-huizenkopers-hebben-er-vertrouwen-in/

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?