Cereolfabriek in Utrecht geopend

0

Vandaag is de Cereolfabriek in Utrecht geopend; de oude fabriek uit 1908 is gerestaureerd en herbestemd als culturele ontmoetingsplaats voor heel Utrecht-West. Een lang gekoesterde wens van omwonenden is hiermee in vervulling gegaan; wat ooit een stinkende fabriek was, vormt nu het kloppende hart van de omliggende wijken. De Cereolfabriek herbergt een basisschool met BSO, een bibliotheek, een restaurant en bedrijven. Ook is er een gymzaal, een theaterzaal, een kantine en ateliers die door wijkbewoners met kunst- en sportactiviteiten gevuld worden. Wethouder Victor Everhardt, gedeputeerde Mariette Pennarts en Arno Boon van BOEi onthulden een tegeltableau aan de gevel, met daarop de originele naam van de fabriek.

De voormalige Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol heeft een roerige geschiedenis. De oude veevoederfabriek werd in 1908 als coöperatie opgericht. Bijna 100 jaar lang was de fabriek beeldbepalend voor de Utrechtse bedrijvigheid aan het Merwedekanaal, maar in de negentiger jaren bleek de fabriek niet meer passend in een woonwijk, de overlast werd teveel. Uiteindelijk sloot de gemeente de fabriek in 2001, waarna gemeente en provincie, maar ook omwonenden en toekomstige huurders zich inspanden om de fabriek nieuw leven in te blazen. In 2008 woedde er nog een verwoestende brand, waarbij alleen de monumentale gevels gespaard bleven.

BOEi heeft vanaf 2006 aan de herbestemming gew erkt en is sinds 2011 eigenaar van de Cereolfabriek. De restauratie van het zwaar gehavende gebouw is in 2012 gestart. Afgelopen zomer is de transformatie in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht en de toekomstige gebruikers voltooid. Buurten in de Fabriek, de Bibliotheek Utrecht, de St. Dominicusschool, BSO Oog in Al en Kunstencentrum Het Wilde Westen hebben vanaf het begin meegew erkt aan een levendige invulling van het pand. Nu al lopen er dagelijks honderden kinderen, jongeren en volwassenen de fabriek in en uit om er een cursus te volgen, te sporten, te werken, te leren of elkaar te ontmoeten. De Cereolfabriek heeft alles in zich om een begrip te worden, niet alleen in Utrecht-West, maar ook ver daar buiten.

 

http://www.boei.nl/UserFiles/File/Persberichten/Persbericht%20Hart%20van%20Utrecht-West%20klopt%20weer.pdf

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?