‘Onderzoek alternatieven voor bouwsparen’

0

Vereniging Eigen Huis is kritisch over bouwsparen. Er zitten weliswaar positieve kanten aan dit fenomeen, maar er zijn ook belangrijke nadelen. Bovendien zijn er goede alternatieven, die sneller en simpeler zijn. Dat maakte directeur Rob Mulder vanmiddag duidelijk in een hoorzitting van de Tweede Kamer.
Bouwsparen bestaat momenteel niet in Nederland, maar al wel in verschillende Europese landen. In Duitsland, bijvoorbeeld. Bij het klassieke Duitse model spaar je eerst (samen met andere toekomstige huiseigenaren) een bepaald bedrag in een bouwspaarkas. Datzelfde bedrag kan de huiseigenaar daarna ook nog uit de kas lenen, zodat zijn inbreng in feite verdubbelt. In sommige landen geeft de overheid vervolgens nog een spaarbonus.

‘Nu de maximale hypotheek elk jaar iets verder daalt, is het zeker interessant om eens naar bouwsparen te kijken’, zegt Rob Mulder. ‘Mensen die een huis willen kopen, hebben immers steeds meer eigen geld nodig. Dan is dit één van de opties.’

Vier kanttekeningen
Mulder maakt echter vier kanttekeningen bij bouwsparen. ‘Ten eerste is het een complexe regeling, die niet binnen een paar jaar in te voeren is. Ten tweede is het nodig dat een deelnemer een aantal jaren spaart. In de tussentijd heeft hij dus een huurwoning nodig, maar die zal moeilijk te vinden zijn. Nederland kent namelijk een kleine particuliere huursector. En het inkomen van zo’n toekomstig huiseigenaar zal vaak te hoog zijn voor een sociale huurwoning.’

Een derde kanttekening betreft prijsstijgingen. De woningmarkt kent vaak een reeks van jaren met stijgende woningprijzen, waar de spaarder niet altijd tegenop kan sparen. Het vierde kritiekpunt heeft te maken met de hoge aanvangslasten van bouwsparen. Aangezien het bouwspaargedeelte van een lening meestal binnen tien jaar moet worden afgelost, heeft de deelnemer in die periode relatief hoge lasten. Met name voor starters kan dat een probleem zijn.

Alternatieven
‘Er zijn simpele en snellere oplossingen denkbaar om aan voldoende eigen geld te komen’, zegt Mulder. ‘Denk bijvoorbeeld aan een overheidspremie op het gespaarde kapitaal, zoals vroeger gebruikelijk was bij de Zilvervlootregeling. Ook afschaffing van de overdrachtsbelasting kan een bijdrage leveren. Dat verlaagt de bijkomende kosten namelijk met 2 %.’

Vereniging Eigen Huis pleit er voor dat minister Blok (Wonen) deze alternatieven onderzoekt. Mulder: ‘Een denkbare financieringsbron voor deze alternatieven is de hypotheekrenteaftrek, waar de overheid de komende jaren minder geld aan kwijt is.’

 

https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2014/541551-onderzoek-alternatieven-voor-bouwsparen/

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?