Minister Blok opent wooncomplex Westerhoek

0

Transformatie van kantoren tot woonruimte wint aan terrein

Amsterdam, 24 september 2014 – Vandaag overhandigde Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst, de sleutels aan de eerste huurders van appartementen in Westerhoek (Amsterdam), een kantoortransformatieproject van Syntrus Achmea Real Estate & Finance in opdracht van pensioenfondsen. Met de transformatie van 22.000 m2 naar 185 appartementen is opnieuw een verouderd kantoorgebouw uit de markt genomen. De transformatie van overtollige kantoren tot woonruimte heeft in de afgelopen twee jaar sterk aan terrein gewonnen in Nederland.

Henk Jagersma, CEO van Syntrus Achmea RE&F, zei in zijn toespraak bij de oplevering van Westerhoek in Amsterdam-West het volgende: “De oplevering van wooncomplex Westerhoek staat symbool voor een opmerkelijke samenloop van belangrijke trends in de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt. De vraag naar kwalitatief hoogwaardige vrije sector huurwoningen neemt sterk toe als gevolg van urbanisatie en overheidsbeleid. Daarnaast tonen beleggers in toenemende mate interesse voor woningen. Wooncomplex Westerhoek biedt de juiste woningen voor huurders én heeft precies het risicorendementsprofiel dat Nederlandse en internationale institutionele beleggers zoeken in de huizenmarkt.”

Het onderzoek van Syntrus Achmea RE&F schat op basis van afgegeven bouwvergunningen en aangekondigde projecten dat kantoortransformaties in Nederland zijn toegenomen tot 400.000 à 500.000 m2 in 2013. Naar schatting 50.000 m2 meer dan in 2012 en circa vier keer meer dan het aantal vierkante meters dat tijdens de crisis is getransformeerd. Dit betekent dat momenteel elke twaalf maanden 65 voetbalvelden aan kantoorruimte wordt omgezet naar woonruimte. Sprekende voorbeelden hiervan zijn de kantoorgebouwen aan de Kortenaerkade 1 en in het Wijnhavenkwartier in Den Haag met respectievelijk 15.000 m2 en 112.000 m2.

Demografische veranderingen, met name de in Nederland voorziene 600.000 extra eenpersoonshuishoudens – hoofdzakelijk ouderen – zullen in de komende twintig jaar de urbanisatietrend en het tekort aan woonruimte in de belangrijkste centra versterken. Boris van der Gijp, directeur Strategie en Research bij Syntrus Achmea RE&F zegt: “De transformatie van leegstaande kantoorruimte op de beste woonlocaties zal dan ook niet lang op zich laten wachten. Interessante voorbeeld van kantoorgebouwen die hiervoor in aanmerking komen, zijn het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.”

Piek bereikt
Syntrus Achmea RE&F stelt evenwel dat dit proces waarschijnlijk zijn piek begint te naderen: de beschikbaarheid van overtollige kantoorruimte die geschikt is voor transformatie neemt zowel vanuit structureel perspectief als vanuit het oogpunt van gewenste woonlocatie snel af. De Nederlandse kantorenmarkt is goed voor circa 50 miljoen m2, waarvan ongeveer 7 tot 8 miljoen m2 leeg staat. Vermoedelijk zal de helft van deze ongebruikte ruimte nooit meer worden benut als kantoor- of woonruimte, omdat deze totaal verouderd is voor beide doeleinden.

Van der Gijp: “In de Nederlandse markt zijn enkele zombie-kantoordistricten ontstaan, vooral in de satellietsteden zoals Hoofddorp of de Plaspoelpolder in Rijswijk. Het leeuwendeel van dit soort ruimte, ver weg van het stadscentrum en zonder de benodigde sociale voorzieningen in de buurt, zal waarschijnlijk nooit meer een kantoor- of andere bestemming krijgen. Op het hoogtepunt van de vorige vastgoed-hausse zijn de verkeerde kantoorgebouwen op de verkeerde locaties gebouwd. Gemeenten, ontwikkelaars en investeerders hebben gezamenlijk de markt verkeerd ingeschat. Veel van de locaties met aanzienlijke leegstand zijn niet geschikt als woonbestemming omdat mensen dicht bij het levendige centrum van een grote stad willen wonen, in de nabijheid van winkels en sociale en culturele voorzieningen.”

 

http://www.achmeavastgoed.nl/over-ons/nieuws/Paginas/minister-blok-opent-wooncomplex-westerhoek.aspx

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?