Meer dan 175 partijen betrokken bij Deal Stroomversnelling Koopwoningen

0

Bouwbedrijven, makelaars/taxateurs, banken, hypotheekverstrekkers, gemeenten, energiecoöperaties, renovatiewinkels en garantie-instellingen sluiten maandag 29 september in Den Haag – in aanwezigheid van minster Stef Blok en prins Carlos Bourbon de Parme – een superdeal: de Deal Stroomversnelling Koopwoningen. Deze Deal geeft huiseigenaren de kans hun rijtjeswoning compleet te vernieuwen van het geld dat zij normaal gesproken aan de energierekening kwijt zijn. Met een nieuw dak vol zonnepanelen, nieuwe gevels, moderne installaties en optioneel zelfs een nieuwe keuken en badkamer, is hun oude huis in een klap mooier, comfortabeler én veel meer euro’s waard.

De Deal sluit goed aan bij de wens om Nederland minder afhankelijk te maken van het gas. Én bij het streven om de CO2 uitstoot met minstens 20% terug te brengen voor 2020, zoals premier Rutte liet weten op de onlangs gehouden klimaattop in New York. Mooie woorden die door de Deal Stroomversnelling Koopwoningen worden omgezet in daden; Nederlandse huishoudens kunnen massaal van het gas af en gaan al hun eigen stroom opwekken. Ivo Opstelten, programmaregisseur van de Deal Stroomversnelling Koopwoningen: “Ons aardgas raakt op en we hebben allemaal gemerkt dat je niet afhankelijk wil worden van buitenlands gas voor de verwarming van je huis. Ik ben daarom erg blij met deze Deal.”

Maandelijkse uitgaven blijven gelijk

Het initiatief, bedacht door Energiesprong, is uniek omdat meer dan 175 partijen de handen ineenslaan om huiseigenaren, de bouwsector en het klimaat een enorm plezier te doen. Een plezier dat betaald wordt vanuit de oude energierekening. Want die verdwijnt na de metamorfose tot energieleverend huis. In eerste instantie worden rijtjeshuizen aangepakt die gebouwd zijn tussen 1950 en 1980. Gemiddeld hebben deze slecht geïsoleerde woningen een energierekening van €175,- per maand. Door dit bedrag te gebruiken voor een energie-investeringsregeling , blijven de vaste uitgaven gelijk. “Dat is het mooie van dit initiatief”, glundert Opstelten. “Beter en comfortabeler wonen voor hetzelfde geld. Daarvan zegt iedereen ‘dat wil ik ook’. We zullen ons overigens eerst richten op de huizen die dat het hardst nodig hebben, dus uit de periode ’50 – ’80. Dat wordt aanpakken, want er staan maar liefst 1,8 miljoen van deze huizen in Nederland.” De eerste honderd woningen worden bij wijze van pilot vernieuwd. Vanaf 2016 liggen er kant-en-klare renovatiepakketten in de winkel, waarmee jaarlijks 50.000 koopwoningen gemoderniseerd kunnen worden.

Waardestijging
Omdat het om grote aantallen gaat, bedragen de kosten voor een complete vernieuwing minder dan een verbouwing. Dat is ook mogelijk omdat het grootste deel van het werk fabrieksmatig wordt gedaan. Bijkomend voordeel daarvan is dat de woning binnen maximaal 10 dagen vernieuwd wordt. In die tijd gaat het dak eraf en komt er een nieuw dak voor in de plaats, met zonnepanelen. De buitengevels worden vervangen en de technische installaties vervangen door nieuwe – bijvoorbeeld met een warmtepomp. Zelfs een nieuwe keuken en badkamer plaatsen (tegen meerkosten) lukt binnen de periode van tien dagen. Van zoveel extra comfort schiet de waarde van de woning omhoog. De makelaars-taxateurs in de Deal hebben daarvoor een nieuwe waarderingsmethode ontwikkeld. Opstelten: “Een gecertificeerde garantie voor de energieprestatie zit standaard in het renovatiepakket.”

General explain
Energielasten van een woning mochten tot nu toe niet mee gewogen worden in de berekening van de maximale hypotheek. Om dat nu mogelijk te maken, moeten er in navolging van de deze Deal regels die gelden voor de hypotheekberekening veranderen. Een general explain, een juridische mogelijkheid voor banken om de energielasten te laten meewegen bij het toekennen van een energievoorschot is in de maak.

Ondersteuners en sympathisanten
Meer dan 175 partijen zijn betrokken bij de Deal. Behalve de ondertekenaars heeft de Deal een bijzonder breed draagvlak. De Deal wordt ondersteund door het ministerie van BZK en provincies. De lijst van sympathisanten bestaat onder andere uit belangenverenigingen, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en toeleverende industrie.

 

http://energiesprong.nl/blog/al-meer-dan-175-partijen-betrokken-bij-deal-stroomversnelling-koopwoningen/

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?