Cofinimmo verkoopt 5 activa in de Franse zorgsector

0

Cofinimmo heeft vandaag de verkoop van vijf activa in de zorgsector in Frankrijk aan Health Property Fund 1, een niet beursgenoteerd investeringsfonds dat beheerd wordt door BNP Paribas REIM France, afgerond.

De verkochte activa zijn Etablissements d’Hébergement pour Personnes Agées Dépendantes die door de Franse uitbatersgroep Korian worden gehuurd:
– Les Blés d’Or te Castelnau-de-Levis
– Le Bois Clément te La Ferté-Gaucher
– Chamtou te Chambray-lès-Tours
– La Goélette te Equeurdreville
– Lo Solelh te Béziers

De totale netto verkoopprijs bedraagt € 41,4 miljoen. Deze prijs is hoger dan de waarde bij de verwerving van de goederen (verwervingen die plaatsvonden in 2008 en 2009) en is in lijn met de investeringswaarde van de activa die de onafhankelijke vastgoeddeskundige op 31.12.2013 bepaalde.

Tijdens de periode dat Cofinimmo eigenaar was van de activa realiseerde zij een gemiddeld jaarlijks intern rendement (I.R.R.) van 7,20%.

Cofinimmo verkocht reeds in de loop van de eerste helft van dit jaar een psychiatrische kliniek en een EHPAD in Frankrijk. Jean-Edouard Carbonnelle, CEO : « In bijna tien jaar tijd hebben wij een zorgvastgoedportefeuille opgebouwd van 129 sites met een waarde van € 1,2 miljard. Wij zijn van plan om het selectieve arbitragebeleid dat wij sinds jaren toepassen in onze kantorenportefeuille, geleidelijk uit te breiden naar de portefeuille van het zorgvastgoed. Dit beleid bestaat erin niet strategische activa te verkopen en de ingezamelde fondsen opnieuw te investeren in andere activa die beter overeenstemmen met de visie van de Groep, o.a. in nieuwbouw. » Criteria die in beschouwing worden genomen bij het
besluit tot de verkoop van een actief in de zorgsector zijn de grootte, de leeftijd, de ligging, de operationele exploitatie (kenmerken van de uitbater, graad van bezetting door de bewoners, concurrentiepositie op het vlak van de aangeboden prijzen, …) en de resterende looptijd van de huurovereenkomst van het actief.

Naar aanleiding van de verwerving in 2013-2014 door Korian van Senior Living Groupe en van Medica, twee actoren die reeds klant-huurder waren van Cofinimmo, is het aandeel van Korian in de totale huurgelden van Cofinimmo sterk gestegen tot 17,3%. De verkoop die vandaag wordt aangekondigd, doet dit aandeel zakken naar 16,2%.

 

http://www.cofinimmo.com/media/386239/14.09.23_verkoop%205%20activa%20zorgvastgoed_nl.pdf

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?