CBS: Meer investeringen, vooral in gebouwen en infrastructuur

0

In juli 2014 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 5,2 procent groter dan in juli 2013. Deze stijging volgt op twee maanden met een kleine krimp. Het herstel is vooral te danken aan de investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en infrastructuur. Dit meldt het CBS vandaag.

Sinds oktober 2013 zaten de investeringen in de lift, maar het herstel stokte in mei en juni. De lichte krimp in deze maanden had vooral te maken met een daling van de investeringen in bouwwerken. In juli 2014 is er weer sprake van een toename van de investeringen in vaste activa. Ook dit herstel is toe te schrijven aan de investeringen in bouwwerken. De totale investeringen in vaste materiele activa liggen nog wel aanzienlijk lager dan voor de economische crisis die eind 2008 inzette, zoals het CBS vorige week ook meldde.

Productie bouw toegenomen
De productie van de bouw was in juli ruim 4 procent hoger dan in juni 2013. Deze stijging volgt op twee maanden waarin de productie van de bouw kromp. Ook het aantal verleende bouwvergunningen voor woningen neemt toe en de huizenverkopen zijn tot nu toe dit jaar sterk aangetrokken.

Omstandigheden voor investeringen in september iets verslechterd
Volgens de Investeringsradar van september 2014 zijn de omstandigheden voor de investeringen iets verslechterd. Aan de hand van zes indicatoren laat de radar zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

De ontwikkeling van de beurskoersen was duidelijk minder gunstig dan een maand eerder. Ook waren de ondernemers in de industrie een stuk negatiever over hun orderpositie en daalde het consumentenvertrouwen een fractie. Daartegenover stond dat de groei van de export in juli groter was dan in juni.

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/maand/2014-09-19-m17.htm

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?