VU bouwt duurzaam Nieuw Universiteitsgebouw

0

Onderwijs, onderzoek en cultuur onder één dak

‘s Avonds film kijken in de collegezaal van overdag: dat kan in het multifunctionele Nieuwe Universiteitsgebouw dat de VU de komende drie jaar bouwt aan de De Boelelaan. Donderdag 18 september start de bouw officieel in aanwezigheid van wethouder Eric van der Burg, Jaap Winter en Louise Gunning, de voorzitters van de colleges van bestuur van de VU en de Universiteit van Amsterdam. Androids Alice en Nao van de beide universiteiten praten onder leiding van theatermaker/journalist Oscar Kocken over hun ambities en voeren samen met een student de openingshandeling uit.

Onderwijs, onderzoek en cultuur
Het Nieuwe Universiteitsgebouw aan de Zuidas (31.000 m2) krijgt flexibele ruimtes waarin onderwijs, onderzoek en het cultuurprogramma van De Griffioen elkaar afwisselen. Informatica-studenten en –onderzoekers van de VU én de UvA worden belangrijke bewoners van het gebouw, daarnaast komen er een grand café en voorzieningen zoals winkels en multimediale bibliotheekvoorzieningen. Het gebouw krijgt een ondergrondse parkeergarage waarvoor de bouwvoorbereiding inmiddels is gestart. Als eind 2015 de bouw daarvan gereed is, kan de eerste steen voor het gebouw worden gelegd. Eric van der Burg: “De gemeente Amsterdam is blij dat met de start van de bouw van dit multifunctionele universiteitsgebouw een bijdrage wordt geleverd aan een sterkere positie van onze universiteitsstad. Voor de studenten zal dit een prettige leeromgeving zijn met veel voorzieningen in een groene omgeving.”

Duurzaam en ruimtebesparend
Het Nieuwe Universiteitsgebouw vormt samen met het O|2 gebouw de vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- & Natuurkundegebouw (W&N). Team V Architectuur ontwierp, onder leiding van architecten Jeroen van Schooten en Barry van Waveren, een ingetogen, flexibel en duurzaam gebouw, waarbij gestreefd wordt naar een BREEAM-NL Excellent certificaat. Het Nieuwe Universiteitsgebouw wordt een getrapt oplopend gebouw dat aan de campuskant zeven verdiepingen en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen telt.
De nieuwe parkeergarage gaat plaats bieden aan zo’n 600 auto’s en 1.600 fietsen en krijgt oplaadpunten voor elektrische auto’s. Door het ondergronds brengen van parkeren verbetert de kwaliteit van de openbare ruimte en ontstaat meer ruimte voor groen op de campus.

 

http://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2014/jul-sep/vu-bouwt-duurzaam-nieuw-universiteitsgebouw.asp

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?