Prinsjesdag 2014 en de woningmarkt

0

BTW-tarief verbouwingen
Tot 1 juli 2015 kun je je woning laten verbouwen voor een verlaagd btw-tarief van 6%. Er is een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, onder meer:
– het gaat om het ‘verbouwen of herstellen’ van een woning waarvan je minimaal twee jaar eigenaar bent;
– volgens de Belastingdienst is verbouwen of herstellen: ‘het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning’;
– onder ‘verbouwen of herstellen’ valt ook het vervaardigen van bouwtekeningen door architecten en de arbeidskosten van hoveniers;
– het gaat om de arbeidskosten van de aannemer of de hovenier maar niet om de materialen;
– de werkzaamheden moeten vóór 1 juli 2015 zijn afgerond.

Op de site van de Belastingdienst staat een lijst van welke werkzaamheden onder het verlaagde tarief vallen.

Rente over restschuld woning langer aftrekbaar
De rente over de restschuld die overblijft na de verkoop van een woning wordt langer aftrekbaar. Er is sprake van een restschuld als de prijs waarvoor de woning is verkocht lager is dan de hypotheek die op de woning zit. Op het moment van de verkoop van een woning met een restschuld moet óf de restschuld direct worden betaald óf er is een bank bereid de restschuld te financieren. De rente die je op de financiering van de restschuld betaalt, is vijftien jaar aftrekbaar (nu is dat tien jaar). Wanneer dus op 1 januari 2015 een huis met een restschuld van 100.000 euro wordt verkocht, is de rente op deze restschuld als hypotheekrente aftrekbaar tot 1 januari 2030.

De eigenwoningschenking kan ook worden gebruikt om af te lossen op de restschuld. Die restschuld moet er dan wel uiterlijk op 31 december 2014 zijn en ook de aflossing moet dan zijn gebeurd.

Aftrek dubbele hypotheekrente
Heb je een nieuw huis gekocht maar staat je huidige woning nog te koop? Dan blijft de hypotheekrente die je betaalt over beide huizen een tijd lang aftrekbaar. Deze termijn was twee jaar maar wordt (weer) verlengd tot drie jaar. Daarnaast hoeft je geen eigenwoningforfait op te geven voor het huis dat leeg te koop staat of voor het huis dat je al hebt gekocht maar dat nog in aanbouw is.

Een voorbeeld: op 7 februari 2015 koop je een nieuw huis. Je huidige woning is nog niet verkocht maar staat wel te koop. Dan kun je tot 7 januari 2018 van beide huizen de hypotheekrente aftrekken. We hopen natuurlijk dat jouw huidige woning eerder wordt verkocht!

Eigenwoningschenking niet verlengd
Netwerk Notarissen heeft staatssecretaris Wiebes opgeroepen enkele maatregelen te nemen voor de woningmarkt. Onder meer hebben wij gepleit om de eigenwoningschenking te verlengen. Uit een enquête onder een aantal van de aangesloten notariskantoren blijkt dat het herstel van de woningmarkt nog broos is. De meeste kopers zijn starters die worden gesubsidieerd door hun ouders met de eigenwoningschenking en/of een lening. Zowel de minister als de staatssecretaris van Financiën hebben laten weten de eigenwoningschenking niet te willen verlengen.

 

http://www.netwerknotarissen.nl/nieuws/389/prinsjesdag-2014-en-de-woningmarkt

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?