Scherpere logistieke aanvangsrendementen

0

Uit onderzoek van DTZ blijkt dat het Europese investeringsvolume in logistiek vastgoed in de eerste helft van 2014 is uitgekomen op EUR 9 miljard. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar betekent dit een groei van 25%. In Nederland is met een groei van 71% sprake van een nog sterkere groei. De felle concurrentie tussen investeerders zorgde er in ons land zelfs voor dat aanvangsrendementen voor Nederlands logistiek vastgoed scherper zijn geworden. Er wordt dus meer betaald voor het verhuurde vastgoed. Buiten Nederland is deze tendens alleen in het Verenigd Koninkrijk en Polen waarneembaar.

In het Verenigd Koninkrijk is in de eerste helft van 2014 in totaal EUR 3,2 miljard in logistiek vastgoed geïnvesteerd en dat betreft 35% van het totaal in Europa. Duitsland is met EUR 1,8 miljard ofwel 20% van het totaal koploper op het Europese vasteland. Nederland draagt met een volume van bijna EUR 800 miljoen 9% bij aan het totale investeringsvolume in Europees logistiek vastgoed.

Binnen Europa domineren private equity fondsen nog steeds in de eerste helft van 2014. Zij investeerden in totaal EUR 4,4 miljard, goed voor een marktaandeel van 49%. In de eerste helft van 2014 werd de logistieke vastgoedmarkt gedomineerd door de verkoop van grote portefeuilles distributiecentra, waar enkele internationale fondsen interesse in hadden. Van de traditionele spelers was Blackstone het meest actief, met bijna EUR 1 miljard aan transacties sinds begin dit jaar. Doordat de Europese economie langzaam weer aantrekt en de prijzen laag zijn, kan de vraag naar distributiecentra onder investeerders blijven stijgen. DTZ verwacht dat deze opwaartse trend zich in de tweede helft van 2014 doorzet.

Hoewel in Nederland voldoende bedrijfsruimte beschikbaar is, is er toch sprake van een kwalitatief tekort aan moderne distributiecentra. Hoogwaardig logistiek vastgoed dat op de goede locaties beschikbaar is of komt, kan dan ook op veel interesse van beleggers rekenen. Voor dit soort vastgoed worden hoge prijzen betaald. Het bruto aanvangsrendement voor dergelijk vastgoed beweegt zich richting de 6,5% BAR v.o.n. Het is dan ook niet gek dat de trend van het ontwikkelen van built-to-suits projecten zich doorzet. Daarnaast zijn voorbeelden te vinden van distributiecentra die op risico worden ontwikkeld. Projecten die op risico worden gebouwd bevinding zich in Venlo en Tilburg. Een duidelijk signaal van het vertrouwen van investeerders in Nederlands logistiek vastgoed.

 

http://www.dtz.nl/nl/over-dtz-zadelhoff/nieuws-en-agenda/overzicht-nieuwsberichten/2014/q3-2014/nieuwsberichten-uit-het-derde-kwartaal-van-2014/scherpere-logistieke-aanvangsrendementen?page=1

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?