Rijk veilt 350 hectare landbouwgrond

0

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vandaag via een openbare inschrijving ruim 350 hectare agrarische grond in de IJsselmeerpolders in geliberaliseerde pacht aangeboden. Het gaat om 11 kavels. De grond levert in totaal 644.545 euro per jaar aan pacht op. Dat bedrag gaat naar de Staat.

Bij geliberaliseerde pacht wordt de prijs niet bepaald door het Pachtprijzenbesluit. In plaats daarvan kan iedereen een bod doen; de hoogste bieder krijgt het pachtrecht. De uitgifteduur is per kavel verschillend en varieert van drie tot zes jaar.

Met openbare inschrijving krijgt iedereen een eerlijke kans en komen prijzen tot stand die door de markt bepaald worden. Na een geslaagde proef in 2013 was dit de tweede openbare inschrijving.

Resultaat
Op de 11 kavels zijn in totaal 63 biedingen uitgebracht. De totale opbrengst van 644.545 euro per jaar is bijna 70% hoger dan wat dezelfde kavels tot nu toe opbrachten (380.000 euro per jaar). Het laagste winnende bod was 611 euro per hectare (vooral bermstroken), het hoogste winnende bod was 2.751 euro per hectare.

 

http://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/actueel/nieuws/2014/09/11/rijk-veilt-350-hectare-landbouwgrond

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?