Wiebes: geen verlenging verruimde schenkingsregeling

0

De tijdelijk verruimde vrijstelling voor schenkingen voor de eigen woning zal definitief niet worden verlengd. Dat stelt staatssecretaris Wiebes van Financiën in antwoord op vragen van het SP-Kamerlid Bashir. Al eerder had minister Dijsselbloem laten weten dat de regeling niet per 1 januari zal worden verlengd, omdat dit de schatkist te veel geld zou kosten.

“De verruimde vrijstelling is een eenmalige crisismaatregel waarmee is beoogd om extra middelen voor de financiering van een koopwoning of aflossing van een eigenwoningschuld te genereren. Hiermee is een impuls gegeven aan de woningverkoop in een periode van crisis op de woningmarkt. Op dit moment vertoont de woningmarkt tekenen van herstel. Verlenging van de verruimde vrijstelling zou in deze markt verstorend kunnen gaan werken. Per 1 januari 2015 zal de reguliere verhoogde vrijstelling weer gelden voor schenkingen van ouders aan kinderen, waarbij een maximum geldt van 52.752 euro (rekening houdend met de verwachte inflatiecorrectie)”, zo schrijft Wiebes aan Bashir.

Het SP-Kamerlid vraagt zich af of de verruiming een prijsopdrijvend effect heeft gehad, maar volgens Wiebes is dit slechts beperkt geweest, omdat de regeling ook kon worden gebruikt voor andere doelen dan voor de aankoop van een woning, zoals voor aflossing op een bestaande schuld.

Vorig jaar oktober maakte het kabinet mogelijk om tot 100.000 euro belastingvrij te schenken voor onder meer het kopen of verbouwen van een woning. Tot en met juni hebben al 50.000 personen een grote schenking gedaan, meer dan verwacht. De NVM roept op om nog t/m het eind van dit jaar van de regeling gebruik te maken. De economie en de woningmarkt kunnen van de extra impuls profiteren.

 

http://www.nvm.nl/actual/september_2014/wiebes_geen_verlenging_verruimde_schenkingsregeling.aspx

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?