A’DAM verliest zijn kroon

0

De transformatie van de voormalige Shelltoren in Amsterdam-Noord naar A’DAM is dinsdagmiddag 9 september officieel van start gegaan. Burgemeester Eberhardt van der Laan heeft de toren hiervoor ontdaan van zijn karakteristieke luifel. De komende twintig maanden wordt de toren ingrijpend vernieuwd en verbouwd tot een multifunctioneel icoon voor de stad.

De oorspronkelijke Shelltoren werd in 1971 opgeleverd naar een ontwerp van architect Arthur Staal. Sinds eind 2009 staat de toren leeg. De toren is een bekend icoon aan het IJ maar was tijdens het gebruik door Shell altijd hermetisch afgesloten voor het publiek. Vanaf 2016 komt hier verandering in. A’DAM wordt het episch centrum voor creatieve bedrijven uit de muziek en dance industrie. Het wordt een observatiepunt met een prachtig uitzicht over de stad en krijgt een ronddraaiend restaurant, een hotel en diverse uitgangsgelegenheden. A’DAM wordt een baken aan de rivier dat 24 uur per dag leeft en Amsterdam Noord definitief onderdeel van het centrum van de stad maakt.

Complexe opgave
Het transformeren van een leegstaand kantoorgebouw voor oorspronkelijk 400 medewerkers naar een multifunctioneel gebouw voor dagelijks zo’n 2.500 gebruikers is een complexe opgave. J.P. van Eesteren gaat de toren ingrijpend verbouwen. Door de slechte bouwtechnische staat moet de betonnen gevel van de toren geheel worden vernieuwd. Ook de kroon wordt opnieuw gemaakt waarbij de luifel een echte verdieping wordt die plaatst biedt aan een observatiepunt. Verder worden alle installaties in het gebouw vervangen en komen er nieuwe liften in de bestaande schachten. Met al deze maatregelen wordt de toren een duurzaam gebouw en gaat A’DAM een volgende levensfase in van minstens 40 jaar.

A’DAM Toren
In de A’Dam toren vestigen zich grote namen uit de muziekindustrie zoals Massive Music en ID&T , maar ook tal van kleinere bedrijven uit deze belangrijke groeisector. De top van de toren is bestemd voor een observatiepunt met prachtige vergezichten over de stad, de havens en waterland. Verder kun je er eten, onder meer in het ronddraaiend restaurant 360, zijn er diverse bars en uitgaansgelegenheden en kun je slapen in hotel Sir A’DAM. Direct naast de toren wordt een ondergrondse garage gerealiseerd met 204 plaatsen. Naar verwachting opent A’DAM in april 2016 haar deuren voor het publiek.

 

http://www.jpvaneesteren.nl/nl/actueel/detail/a-dam-verliest-zijn-kroon/112

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?