Modernisering kantoren regio Amsterdam verbetert rendement met 5,5 procent

0

Voor kantoorgebouwen in de regio Amsterdam kan een modernisering voor de eigenaar/belegger leiden tot een rendementsverbetering van 5,5 procent. Daarmee staat Amsterdam op de vijfde plek van de dertien wereldwijde financiële regio’s die door ARCADIS zijn onderzocht. De beste steden voor modernisering van kantoorgebouwen zijn Londen, Warschau en Milaan met rendementsverbeteringen van respectievelijk 9,9 procent, 7,5 procent en 6 procent. Dat blijkt uit het donderdag door ARCADIS gepresenteerde rapport Office Refurbishment in Global Cities.

Stad volledige modernisering rendementsverbetering ranking:

1. Londen 9,9 procent
2. Warschau 7,5 procent
3. Milaan 6 procent
4. Frankfurt 5,8 procent
5. Amsterdam 5,5 procent

Het ARCADIS-rapport rangschikt de steden via het verwachte rendement dat kan worden gegenereerd. Daarbij gaat het dan om een volledige modernisering van de kantorenvoorraad met een leeftijd tussen de twintig en dertig jaar oud. Beleggers kunnen na de investering met deze gebouwen weer vijftien tot twintig jaar vooruit. Volgens sectorleider financial institutions Marc Dubbelman van ARCADIS hebben deze Europese steden een grote voorraad oudere gebouwen met een flink potentieel. ,,In Londen zien we bijvoorbeeld een trend om oudere gebouwen met karakter en een goede locaties te moderniseren.’’

Naast een volledige modernisering kan een herinrichting de economische levensduur van een kantoorgebouw met vijf jaar worden verlengd. Typische werkzaamheden zijn bijvoorbeeld een upgrading van de entree, hal en gemeenschappelijke ruimten. Maar ook de aanpak van receptie, toiletten en liften passen daarbij. Het onderzoek toont aan dat rendementen van herontwikkeling vaak lager zijn in markten met veel aanbod. Daar kiezen eigenaren/beleggers voor een beperkte modernisering om bestaande inkomsten te behouden en risico’s van veroudering te minimaliseren. ,,Eigenaren (beleggers) doen er verstandig aan om voorafgaand aan de uithuizing van een bestaande huurder een beperkte modernisering uit te voeren’’, verklaart Dubbelman. ,,Op deze manier versterkt de eigenaar/belegger de concurrentiepositie in de markt. Bovendien vergroot zo de aantrekkelijkheid bij nieuwe huurders en houdt het pand zijn waarde.’’

Stad: beperkte modernisering rendementsverbetering ranking:

1. Madrid 9.6 procent
2. Londen 8,5 procent
3. Shanghai 7,9 procent
4. Singapore 7,53 procent
5. Warschau 7,47 procent
6. Milaan 7,4 procent
6. Hongkong 7 procent
8. Parijs 7 procent
9. Frankfurt 6 procent
10. New York 5,4 procent

Kijkend naar de totale markt voor kantoormodernisering biedt Madrid beleggers het beste rendement, gevolgd door Londen en Shanghai. ,,Een herinrichting is een mooie mogelijkheid om inkomen en prestaties van een kantoorgebouw te verbeteren’’, vervolgt Dubbelman. ,,Deze strategie werkt ook in steden die kampen met overcapaciteit. Hoe groter de huurruimte, des te groter is de kans op de best mogelijke prestatie.’’

Alle informatie over de kantoormodernisering is verworven en verwerkt door ARCADIS teams in Londen en Azië. Standaard metrics werden gebruikt waaronder Office NIA, GIA, efficiëntie, huurprijzen, opbrengsten, bouwkosten en honoraria. Klik hier voor het Engelstalige rapport.

 

http://www.arcadis.nl/pers/Modernisering_kantoren_regio_Amsterdam_verbetert_rendement_met_55_procent.aspx

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?