Huurdersorganisaties spreken met Kamer over Woningwet

0

Vandaag spreken drie huurdersorganisaties met de Tweede Kamer over de voorstellen van minister Blok voor de herziening van de Woningwet. De Kamer houdt een rondetafelgesprek over het wetsvoorstel.

Het gaat om de Huurdersvereniging Amsterdam (HA), de Huurdersbond Ede en omgeving en de Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek (SHD).

In zijn plannen kiest Blok voor het verkleinen van de corporatiesector. Honderdduizenden woningen verdwijnen uit de sociale huursector en daar zijn de huurdersorganisaties het niet mee eens. Deze woningen worden verkocht of worden geliberaliseerd wanneer er nieuwe huurders in de woning komen. Volgens de HA wordt er te weinig gesproken over ‘het belang van beschikbare én betaalbare huurwoningen van goede kwaliteit. Daar hoort een kernvoorraad van sociale huurwoningen van voldoende omvang bij.’ Dat schrijft de Amsterdamse huurdersvereniging in haar memo aan de Kamercommissie Wonen en Rijksdienst. Deze kritiek wordt gedeeld door de andere huurdersorganisaties.

Positie huurder

Daarnaast wordt de zeggenschap van huurders niet verbeterd. De voorstellen zijn te vrijblijvend, stelt de Huurdersbond Ede. De huurders willen instemmingsrecht op belangrijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de prestatieafspraken die gemeenten en corporaties maken over het lokale woonbeleid. ‘Want juist de huurdersorganisaties zijn de waakhond om de betaalbaarheid in de sector overeind te houden’‘ aldus de SHD. ‘Voor de mensen waar het om gaat: de bescheiden inkomens die ook een goed en betaalbaar dak boven hun hoofd moeten hebben.’

Meer zeggenschap

Woonbonddirecteur Ronald Paping pleit tijdens het rondetafelgesprek ook voor meer zeggenschap voor huurders. Huurders financieren de corporaties bijna volledig en zijn in hun dagelijks leven sterk afhankelijk van de keuzes die een corporatie maakt. De Woonbond wil daarom instemmingsrecht voor huurdersorganisaties op belangrijke onderwerpen, zoals het huurbeleid, fusies of het verkoopbeleid van een woningcorporatie.

http://www.woonbond.nl/nieuws/3547

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?