Gemaal De Lynden wordt restaurant ‘Bij Qunis’

0

Ronald Kunis, de voormalige Executive Chef van Restaurant De Kas in Amsterdam, begint een nieuw restaurant in Gemaal De Lynden, een bijzonder rijksmonument onder de rook van Amsterdam. Het gemaal stamt uit 1847 en speelde een belangrijke rol speelde bij de droogmaking van de Haarlemmermeer. Het gemaal is sinds enkele jaren eigendom van BOEi, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het herbestemmen van industrieel, religieus en agrarisch erfgoed. BOEi draagt zorg voor de restauratie en de inbouw van nieuwe functies. Het restaurant van Ronald Kunis gaat begin 2015 open onder de naam ‘Bij Qunis’. Het restaurant heeft een Mediterraanse keuken, waar gekookt wordt met veel verse groenten en andere producten van het seizoen.

Voor publiek
Tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 13 september, wordt het gemaal tussen 10.00 en 16.00 opengesteld voor publiek. Ook zijn dan de plannen voor het nieuwe restaurant te bekijken. Het adres: Akerdijk 12, Lijnden (gemeente Haarlemmermeer). De restauratie en verbouwing van het gemaal tot restaurant zijn te volgende op de blog van Ronald Kunis.

Rol BOEi
Na de overdracht van het gemaal door het hoogheemraadschap van Rijnland in 2012, is BOEi dankzij een bijdrage van de gemeente Haarlemmermeer gestart met de restauratie van de sierlijke schoorsteen van het monument. Daarna zijn alle procedures doorlopen om het gemaal te kunnen herbestemmen als horecagelegenheid. Door een bijdrage van de provincie Noord Holland is de restauratie van het gemaal mogelijk. BOEi is inmiddels gestart met de werkzaamheden. In het achterste gedeelte van het gemaal, gelegen langs het kanaal, wordt het restaurant gerealiseerd. Het voorste gedeelte, waar de monumentale pompinstallaties staan, blijft intact.

 

http://www.boei.nl/UserFiles/File/Persberichten/Lijnden%20PERSBERICHT%20nieuwe%20huurder.pdf

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?