Minder hinder tijdens bouw fietsparkeergarage en nieuwe inrichting Gustav Mahlerplein Zuidas; BAM wint aanbesteding met slimme bouwmethoden en hoogwaardig ontwerp

0

Gemeente Amsterdam en Koninklijke BAM Groep nv hebben een contract getekend voor de bouw van de ondergrondse fietsparkeergarage en de herinrichting van het Gustav Mahlerplein in Zuidas. BAM heeft de aanbesteding gewonnen door zich significant te onderscheiden op het gebied van slimme bouwmethoden. Hiermee weet BAM de bouwoverlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken, zowel in tijd als in hinder. Daarnaast is in het ontwerp een aanzienlijke meerwaarde geleverd op uitstraling en gebruiksgemak van de fietsparkeergarage. De bouw van de fietsparkeergarage start halverwege 2015 en duurt, inclusief de herinrichting van het bovenliggende plein, circa een jaar.

Uitstraling en gebruiksgemak fietsparkeergarage
De ondergrondse fietsparkeergarage biedt ruimte voor 3.000 fietsen. Er is een entree aan de Gustav Mahlerlaan met een rollende hellingbaan en transparante overkapping inclusief verlichting. Daarnaast is er een entree met trap aan de kant van station Amsterdam Zuid. Het ontwerp van de garage is helder en overzichtelijk, heeft een ruimtelijke beleving, geeft ruimte voor vlotte doorstroming binnenin de stalling en biedt veel inval van daglicht. Hierdoor is het gebruiksvriendelijk, comfortabel en sociaal veilig.

Wethouder Eric van der Burg (Zuidas): ‘Zuidas is volop in ontwikkeling en een belangrijke woon- en werklocatie voor veel Amsterdammers. Ook is Zuidas voor veel mensen het vertrek- en aankomstpunt van hun metro-, tram-, trein- of busreis. Dagelijks komen steeds meer reizigers met de fiets naar Zuidas om daar over te stappen op het OV. Aan fietsparkeerplaatsen is ook in Zuidas behoefte. Daarom start de bouw van een fietsparkeergarage voor 3.000 fietsen onder het Gustav Mahlerplein en wordt het plein opnieuw ingericht. Dit betekent dat extra fietsen in Zuidas, ook tijdens de bouw van project Zuidasdok, dichtbij het station goed, veilig en overzichtelijk gestald kunnen worden.’

Beperken bouwoverlast
De garage wordt gebouwd middels de ‘wanden-dakmethode’. Het grote voordeel hiervan is een kortere bovengrondse bouwperiode. Vanwege de kortere bouwtijd start de bouw pas in de zomer van 2015. Als de wanden en het dak van de stalling geplaatst/gebouwd zijn, wordt de rest van de stalling ondergronds afgemaakt. De bouwlogistiek is zo ingericht dat er zo min mogelijk hinder is tijdens de bouw: zo zal er bij voorkeur geen bouwverkeer rijden over de Gustav Mahlerlaan, en rijdt het bouwverkeer niet tijdens de ochtend- en avondspits en tijdens de lunch over het Gustav Mahlerplein. De afmetingen van het bouwterrein zijn dusdanig dat de terrassen aan de rand van het plein kunnen blijven staan. Tot slot is er gekozen voor geluids- en trillingsarme bouwmethoden zodat er niet hoeft te worden geheid: damwanden worden gedrukt en de palen worden geboord. Met deze aanpak wordt de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk beperkt.

Dick Lussing, manager Regional Facility Services van ABN AMRO: ‘De bouwwerkzaamheden voor de fietsgarage onder het Gustav Mahlerplein vinden dicht bij de personeelsingang van ons pand plaats. Door de werkwijze wordt de overlast voor onze medewerkers en bezoekers zo beperkt mogelijk gehouden. We zijn daarom blij met de innovatieve aanpak die BAM voor dit project heeft gekozen.’

Steeds meer fietsers
Steeds meer mensen komen met de fiets naar station Amsterdam Zuid. Dagelijks maken circa 70.000 reizigers gebruik van dit station en dit aantal groeit naar verwachting de komende tien jaar met circa tien procent per jaar. De aanleg van de fietsparkeergarage past binnen het beleid van gemeente Amsterdam om het aantal fietsparkeerplaatsen bij stations uit te breiden. De bouw van de fietsparkeergarage is tegelijkertijd een van de voorbereidingen van de gemeente Amsterdam voor project Zuidasdok. Voor de bouw van de A10-tunnels moeten de huidige fietsenstallingsplaatsen aan de Schönberglaan verdwijnen.

 

http://www.bam.nl/pers/persberichten/minder-hinder-tijdens-bouw-fietsparkeergarage-en-nieuwe-inrichting-gustav?vnc=1517d6c6239a1289466acacd96382d20&vnp=1

Share.

Leave A Reply

Inschrijven voor de nieuwsbrief?