CBRE: Juridische sector omarmt thuiswerken

0

97% van de advocatenkantoren in EMEA gaat thuiswerken opnemen in langetermijnstrategie.

Het door de overheid gestimuleerde thuiswerkbeleid heeft bij advocatenkantoren in de hele EMEA-regio geleid tot een radicale heroverweging van de traditionele werkstrategieën. Dat blijkt uit een flash survey van internationale vastgoedadviseur CBRE onder 47 advocatenkantoren in EMEA. Volgens 97% van de ondervraagden zal hybride werken – zowel thuis werken als op kantoor of een andere locatie – deel gaan uitmaken van de vastgoedstrategie op lange termijn. Deze strategie zal met name focussen op meer thuiswerken, meer flexibiliteit en meer kwalitatief hoogwaardige ruimte voor ontmoeting en samenwerking.

“Dit is een belangrijke verschuiving, die we ook in Nederland zien. Traditioneel werd juist in de juridische sector veel op kantoor gewerkt en vonden afspraken met cliënten meestal op kantoor plaats, in een vertrouwelijke omgeving. Nu hebben ook zij de omslag gemaakt en wordt er veel meer thuisgewerkt,” aldus René van Dijk, Director Workplace Strategies bij CBRE Nederland.

Zo’n 45% van de ondervraagden denkt dat face-to-face contact met klanten minder noodzakelijk wordt.

“Klantontmoetingen zullen voortaan vaker digitaal plaatsvinden. Met gezond verstand kun je ook vertrouwelijk met cliënten op andere plekken werken, bijvoorbeeld op andere locaties in het land en niet per se op het eigen kantoor. Er ligt op dit punt nu meer verantwoordelijkheid bij de medewerkers zelf om deze vertrouwelijk te garanderen,” licht Van Dijk toe.

Twee dagen per week thuiswerken
Ook al wordt thuiswerken structureler, geen van de ondervraagden wil fulltime op afstand gaan werken. De meest populaire optie is om twee dagen per week thuis te werken (55%). Dit komt overeen met de voorkeuren van de werknemers uit andere sectoren. Uit CBRE’s recente Global Employee Sentiment Survey bleek dat 85% van de ondervraagden graag twee tot drie dagen per week op afstand zou willen werken.

Flexibele huurcontracten
Van alle respondenten geeft 69% aan dat flexibiliteit van huurcontracten een belangrijk onderdeel wordt van de vastgoedstrategie.

“Hiermee willen werkgevers de optie behouden om makkelijk meer of juist minder kantoorruimte te huren. Zo kunnen ze zich beter aanpassen aan groei, krimp en andere omstandigheden die van invloed zijn op de bezetting van kantoor, zoals nu het coronavirus. Een voorbeeld hiervan is een huurcontract dat enerzijds uit een vast aantal vierkante meters bestaat en anderzijds een flexibel gedeelte bevat dat zo nodig, op basis van gebruik, aangepast kan worden,” aldus Van Dijk.

Minder kantoorruimte
Uit het onderzoek blijkt dat een nipte meerderheid (53%) verwacht dat het kantoor kleiner zal worden naar aanleiding van de thuiswerkmogelijkheden.

“Besparen is, ook vanwege de huidige economische crisis, een logische optie,” vertelt Van Dijk. “Het effect van hybride werken op lange termijn qua percentage aan vierkante meters is echter vooralsnog niet duidelijk.”

Meer ruimte voor ontmoeting en samenwerking
“Een belangrijke verandering die dit alles met zich meebrengt zullen we terugzien in de inrichting van advocatenkantoren,” zegt Van Dijk. “Er komt meer focus op de functie van het kantoor als ontmoetingsplek en samenwerkingsplek. Advocatenkantoren realiseren zich, net als de meeste bedrijven, dat fulltime thuiswerken cumulatief nadelig kan zijn voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van werknemers, met ook gevolgen voor de productiviteit. Het kantoor moet echt waarde toevoegen en de activiteiten van werknemers en hun cliënten optimaal ondersteunen. De kwaliteit van de kantoorruimte, de voorzieningen in het gebouw én de omgeving worden hiermee steeds belangrijker.”

Andere highlights uit het onderzoek

  • Het kantoor als centrum voor teamwerk krijgt prioriteit: 78% verwacht de komende 18-24 maanden meer ruimte te faciliteren voor samenwerken;
  • IT / mobiele connectiviteit is 82% belangrijker dan voor corona;
  • Samenwerking met het personeel is 73% belangrijker dan voor corona;
  • Het welzijn van werknemers is 66% belangrijker dan voor corona;
  • 61% beschouwt WELL- of andere duurzaamheidscertificering nu als belangrijker dan voor corona;
  • 89% meldt dat het belang van locaties in het stadscentrum in de komende 18-24 maanden gelijk blijft.

Bron.

Share.

Comments are closed.