Q-Park laat Groningse parkeergarage Ossenmarkt 10 centimeter zakken

0

Komende week haalt Q-Park 10 centimeter onder de draagkolommen van parkeergarage Q-Park Ossenmarkt vandaan. Daarmee komt de parkeervoorziening ruwweg weer op dezelfde hoogte als waarop het bij de opening in 1999 lag. Deze bijzondere operatie was al bij de bouw voorzien en wordt uitgevoerd terwijl de parkeergarage openblijft.

De ondergrondse parkeergarage in het centrum van Groningen is op natuurlijke potklei gebouwd. Omdat het gewicht van de parkeergarage minder is dan de grond die er eerder op drukte, zet de klei uit. Hierdoor komt de binnenzijde van de garage heel langzaam omhoog ten opzichte van de buitenzijde; een dikke betonnen cilinder. Het omhoog drukken van de binnenzijde zou uiteindelijk tot schade leiden aan het plein erboven en aan leidingen in de parkeergarage. Maar ruim voordat het zo ver is, wordt de parkeergarage ‘afgevijzeld’.

Op maandag 9 november zullen 102 vijzels de kolommen van Q-Park Ossenmarkt ietsjes oplichten, zodat er 10 centimeter aan stalen ‘platen’ onder elk van de kolommen vandaan gehaald kan worden. Deze stalen elementen zijn al, met het oog op deze operatie, aangebracht tijdens de bouw in het eind van de jaren negentig. Op dinsdag en woensdag laten de vijzels de garage dan langzaam naar zijn oorspronkelijke positie, tien centimeter dieper, zakken.

Op zich is het een spectaculaire operatie waarbij een gewicht van zo’n 6 miljoen kilo (6.000 ton) opgelicht wordt, maar vanwege de goede voorbereiding, veiligheidsmaatregelen en beheerste uitvoering merken parkeerders er niets van en blijft Q-Park Ossenmarkt tijdens het project gewoon geopend.

De voorbereidingen voor deze operatie zijn al maanden aan de gang. Vanaf 20 oktober is begonnen met het in positie brengen van de 102 vijzels. Op woensdag 11 november wordt het traject afgerond. Omdat de werking van de potklei in de loop der tijd is afgenomen, is door externe constructeurs berekend dat de parkeergarage in de toekomst niet nog een keer afgevijzeld hoeft te worden.

Dit is een bijzonder verhaal dat goed past bij Q-Park Ossenmarkt. Het is namelijk een bijzondere parkeergarage; een van de weinige ter wereld die als een ‘wokkel’ is gebouwd. Deze is vormgegeven rondom twee spiraalsgewijze stroken. Eén om erin te rijden en één om de garage te verlaten. De ronde parkeergarage kent een diameter van 58 meter en biedt plaats aan 320 auto’s.

Over Q-Park
Q-Park is met ongeveer 1.650 medewerkers één van de grootste Europese parkeerdienstverleners, met sterke marktposities in ruim honderd steden in Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Ierland en Denemarken. Q-Park is een erkend kwaliteitsleider op het gebied van parkeren. Haar portfolio omvat zo’n 475.000 parkeerplaatsen verdeeld over meer dan 2.600 parkeerfaciliteiten in eigendom, exploitatie, beheer of een combinatie daarvan.

Q-Park Nederland telt 453 parkeerfaciliteiten, waaronder 54 P+R-terreinen en 219 stallingsgarages.

Share.

Comments are closed.