Savills: Hoe de terugval van Airbnb door COVID-19 de Amsterdamse huizenmarkt openbreekt en kansen biedt voor de hospitality sector

0

Door Bas Wilberts Head of Residential & Hotel Investment bij Savills.

Vakantiegangers en zakenreizigers hebben wegens het Coronavirus hun reisplannen geannuleerd en hotels in Nederland kampen met bezettingsgraden tot soms minder dan 5% of zijn zelfs helemaal dicht. Alternatieve inkomsten worden gezocht door hotelkamers aan te bieden als werkplek. Maar niet alleen hotels kampen met een gebrek aan bezoekers, ook het aantal Airbnb overnachtingen is fors teruggelopen. Helaas is de Airbnb data niet openbaar, maar ik verwacht dat de bezettingsgraad in lijn met de hotelmarkt flink is teruggelopen tot beneden de 20%. Wat betekent dit voor de stad Amsterdam, waar het verhuren van woningen via Aibnb pre-Corona zo ongekend populair was, dat het door de gemeente aan banden gelegd werd?

Het begon met de invoering van enkele restricties, zoals maximaal 30 dagen per jaar verhuren en aan maximaal vier personen. Begin dit jaar kondigde de gemeente Amsterdam aan een vergunningsstelsel in te gaan voeren voor de verhuur van woningen aan toeristen via Airbnb. Deze maatregelen volgden op een besluit van de Raad van State dat het verhuren van je woning aan toeristen neerkomt op het onttrekken van een woning aan de woningvoorraad. En zonder een vergunning is dat niet toegestaan.

Hoe zien we dit in de praktijk? Zorgt de verhuur van woningen aan toeristen daadwerkelijk voor minder woningvoorraad? En andersom, betekent dit dan nu dat een daling van het aantal toeristen, en dus minder Airbnb verhuur, zorgt voor een stijging van de woningvoorraad?

Het antwoord is ja, ik zie inderdaad een opvallend gevolg van de terugloop in het aantal Airbnb boekingen. Namelijk een toename in het aantal te huur staande woningen [1] in onze hoofdstad. Waar er in eind januari nog 708 woningen te huur werden aangeboden via in Amsterdam, is dat eind april 2020 opgelopen tot 1.009 te huur staande woningen (een toename van ruim 40%). Dit komt doordat expats vertrokken zijn, maar ook doordat huurwoningen die verhuurd werden via Airbnb nu op een andere manier worden verhuurd.

Dit heeft indirect ook een effect op de koopmarkt. Immers woningen werden tot enkele maanden geleden gekocht om sec te verhuren via Airbnb. Nu dit verdienmodel tijdelijk omver is getrokken zien we een toename van het aantal woningen dat te koop komt en een langere verkooptijd. Het aantal te koop staande woningen is in de periode van eind januari tot en met eind april opgelopen van 1.236 naar 2.395 (bijna een verdubbeling).

Zal dit dan een positief gevolg van de Coronacrisis worden? Zal de al jaren op slot zittende huizenmarkt in Amsterdam daardoor weer een beetje openbreken? Vermindering van Airbnb locaties in Amsterdam zal bijdragen aan de leefbaarheid van de buurten. De toename aan aanbod van woningen maakt de markt in ieder geval iets meer ontspannen. Toch zal er vooral nog heel veel bijgebouwd moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen voor de middellange en lange termijn. We zien en verwachten daarom ook geen enorme prijsdaling in de Amsterdamse woningmarkt, maar eerder een afvlakking.

Wat COVID-19 in ieder geval zal veroorzaken is een kritische heroverweging van Airbnb als dienst: kun je en mag je particulieren de verantwoordelijkheid geven om een woning voor overnachtingen aan te bieden, waarbij particulieren moeten instaan voor een veilige woning die voldoet aan de sanitaire en gezondheidsvoorschriften? Of moet je dit aan de professionele sector overlaten? Ik ben een warm pleitbezorger van het laatste; niet alleen vanuit werkgelegenheid maar ook omdat hospitality een specialisme is; een vak waar gepassioneerde mensen dagelijks in werken.

Het lijkt mij dat de Coronacrisis juist de kans is om meer ruimte te bieden aan serviced apartments aanbieders en apart-hotels en de professionals te laten doen waar ze goed in zijn. Gegroepeerd in complexen en niet verspreid over individuele woningen; die daar ook niet voor bedoeld zijn. Qua beheersing, controle en het helpen herstellen van de hospitality sector is dit cruciaal. Net als voor de overspannen woningmarkt.

[1] gegevens op basis van aanbod VBO, Vastgoedpro en NVM aangesloten makelaars. Cijfers gebaseerd op aanbod bestaande woningen.

Share.

Comments are closed.