Hypotheeksector draagt bij aan klimaatakkoord: opleiding Adviseur Duurzaam Wonen voor alle Nederlandse hypotheekadviseurs

0

Circa 80 bedrijven en instanties uit de hypotheekmarkt slaan de handen ineen om de verduurzaming van de Nederlandse koopwoningmarkt te versnellen. De sector leidt hiervoor dit jaar 80% van alle 10.000 hypotheekadviseurs in Nederland op tot Adviseur Duurzaam Wonen. De branchegenoten hebben hiervoor het Sectorcollectief Duurzaam Wonen opgericht plus de website adviseurduurzaamwonen.nl gelanceerd, waar professionals alle informatie over de opleiding kunnen vinden. Door de krachtenbundeling wordt de kennis en het draagvlak bij hypotheekprofessionals vergroot. Met als uiteindelijk doel dat zij hun klanten kunnen adviseren en stimuleren duurzaamheidsmaatregelen te treffen. De Hypotheekshop is mede-initiatiefnemer van de opleiding en het sectorcollectief.

Het kabinet heeft in het klimaatakkoord opgenomen dat de komende 10 jaar 1,5 miljoen huizen moeten worden verduurzaamd. Tot 2021 gaat het jaarlijks om 50.000 huizen, daarna moet het aantal omhoog naar 200.000 woningen per jaar. Om verduurzaming in koopwoningmarkt te realiseren én te versnellen heeft de hypotheeksector concrete afspraken gemaakt. Het uiteindelijke doel van Sectorcollectief Duurzaam Wonen is om klanten meer in beweging te krijgen om hun woning te verduurzamen. De deelnemende hypotheekbedrijven maken het thema verduurzaming integraal onderdeel van hun dienstverlening. Onderdeel daarvan is dat alle hypotheekadviseurs worden opgeleid om klantgesprekken over woningverduurzaming te kunnen voeren. Met de nieuwe opleiding worden adviseurs in staat gesteld een nog beter advies te geven aan klanten.

Duurzaamheidsversnelling
In 2019 heeft Rabobankgroep samen met CMIS Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur) de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen ontwikkeld en aan de eigen adviseurs aangeboden.

“In het laatste kwartaal 2019 hebben wij 3.500 hypotheekprofessionals opgeleid.”, vertelt Floor van Workum, initiatiefnemer van het sectorcollectief en tevens CEO van Rabobank-dochter Vista Hypotheken. “Hiermee kunnen onze adviseurs verduurzaming van de woning veel professioneler en prominenter meenemen in hun klantgesprekken. En dat werpt ook zijn vruchten af, want zo’n 20% van de klanten die met ons het gesprek aan gaat, neemt vervolgens ook maatregelen in de woning. Het enthousiasme dat bij ons is ontstaan willen we graag delen met anderen in de branche. Want het verduurzamen van woningen is een gezamenlijke maatschappelijke uitdaging. Gelukkig blijkt daar veel animo voor te zijn. Ik ben zeer verheugd dat we er als branche in slagen hier gezamenlijk de schouders onder te zetten.”

Mark de Rijke, directeur CMIS Franchise: “Tot 2050 moeten we in Nederland zeven miljoen huizen gaan isoleren, waaronder een groot aantal koopwoningen. Daarmee zou verduurzaming in elk hypotheekadviesgesprek aan de orde moeten komen, zowel bij nieuwe als bij de bestaande klanten. De doelstelling van het collectief is daarvoor een geweldige aanzet, waarmee de branche laat zien zich bewust te zijn van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verantwoordelijk voor de uitvoering van het Klimaatakkoord, is zeer te spreken over het sectorinitiatief. Hypotheekadviseurs zijn een belangrijke schakel bij het kopen van een woning of de aanpassing van de bestaande hypotheek. Dit is een uitgelezen kans om de klant dan ook te informeren over verduurzaming van de woning en de mogelijkheden om dit te financieren.

Coronacrisis
Door de coronacrisis is een deel van de klanten mogelijk onzeker geworden over hun financiële toekomst en hebben zij momenteel andere prioriteiten dan het verduurzamen van hun woning. Tegelijk ziet de hypotheeksector ook dat er mensen zijn die dit moment aangrijpen om hun huis te verbeteren. Door huizenkopers proactief te informeren over de mogelijkheden en kosten van verduurzamen tijdens het kooptraject, wordt een verhuizing mogelijk ook aangegrepen om concrete duurzaamheidsplannen te maken. Het levert immers ook een waardevermeerdering van het huis op. Naast woningaankoop vormt onderhoud een belangrijk ‘natuurlijk’ moment om een huis te verduurzamen. Ook de behoefte aan een lagere energierekening of meer wooncomfort zijn belangrijke redenen. Zeker als mensen na de coronacrisis meer gaan thuiswerken.

De partners die de opleiding hebben ontwikkeld en aanbieden zijn: Dukers & Baelemans, NIBE-SVV, Lindenhaege en Hoffelijk Financieel. De e-learning vraagt om een tijdsinvestering van 3 uur en wordt afgerond met een toets.

Over De Hypotheekshop
De Hypotheekshop staat sinds 1991 (potentiële) huizenkopers of –bezitters bij met onafhankelijk advies, en is onderdeel van het grootste financieel adviseursnetwerk van Nederland (circa 250 vestigingen). Wij zijn (mede)initiatiefnemer van de Arbeidsmarktscan, de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen, hypotheekverstrekking o.b.v. brondata, het Platform Woonstarters en het Platform Hypotheken vanuit het ministerie van BZK, en werken samen met de TU Delft voor de Monitor Koopwoningmarkt.

Over CMIS Franchise
CMIS Franchise is onderdeel van CMIS Group. Tot CMIS Franchise behoren onder andere de hypotheekadviesformules van De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur. Met ruim 250 aangesloten onafhankelijke financieel advieskantoren voor hypotheken, verzekeringen en financiële planning is dit het grootste financieel adviseursnetwerk van Nederland. CMIS Franchise biedt optimale ondersteuning aan adviseurs, zodat zij zich volledig kunnen richten op het geven van een verantwoord en passend advies aan de klant. CMIS Franchise adviseert en bemiddelt in bijna alle geldverstrekkers en verzekeraars van Nederland waardoor de consument verzekerd is van scherpe rentes en premies, goede voorwaarden en volledig onafhankelijk advies. https://www.cmisfranchise.nl

Bron.

Share.

Comments are closed.